Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΖΩΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τη λήξη της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου στο Ναυάγιο του Μαζωτού, στην περιοχή της Λάρνακας,  ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Κατά τη φετινή ερευνητική αποστολή συνεχίστηκε η συστηματική ανασκαφή, που είχε αρχίσει το 2010, στο νότιο άκρο της συγκέντρωσης των αμφορέων όπου, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, βρίσκεται η πλώρη του αρχαίου πλοίου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανελκύσθηκαν εμπορικοί αμφορείς κρασιού από τη Χίο, που αποτελούσαν το κύριο φορτίο του πλοίου, καθώς και ένας αμφορέας από την Κω, ο οποίος πιθανότατα αποτελούσε μέρος των προμηθειών του πληρώματος, αφού βρέθηκε εκτός της κύριας συγκέντρωσης του φορτίου.

Βρέθηκαν ακόμη τμήματα δύο αγκυρών διαφορετικών μεγεθών, οι οποίες αυξάνουν το συνολικό αριθμό αγκυρών του πλοίου σε τρεις, γεγονός που ρίχνει νέο φως στις συνθήκες ναυσιπλοΐας της αρχαιότητας.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η αποκάλυψη τμήματος της καρίνας και του πετσώματος του πλοίου, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι κάτω από τον κύριο όγκο του φορτίου σώζεται σημαντικό τμήμα του ξύλινου σκαριού.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας όπου και θα πραγματοποιηθεί η συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Στην έρευνα συμμετείχαν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι παρακολούθησαν παράλληλα εκπαιδευτικό σεμινάριο αρχαίας ναυσιπλοΐας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κερύνεια-Χρυσοκάβα στο σκάφος "Κερύνεια-Ελευθερία".  


http://www.amna.gr/articleview.php?id=6358


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου