Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ.ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «METRO» : ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

Εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για τις χθεσινές παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων ζητά με συνέντευξή του στην «Metro» ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός νέου, ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΛΑ.Ο.Σ. - Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Χθες είχαμε τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι εμμέσως έκαναν λόγο για παρεμβάσεις στο έργο τους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. βλέπει ευθύνες των δύο αρμόδιων υπουργών Βενιζέλου και Παπαϊωάννου;
Οι παραιτήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και με το αιτιολογικό με το οποίο δίνουν οι δύο εισαγγελείς, αφενός γιατί επισημαίνουν ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο για να καταργήσει ουσιαστικά τον ρόλο τους, ενώ πρόσφατα έγιναν οικονομικοί εισαγγελείς και μάλιστα με περγαμηνές στο δικαστικό σώμα, και αφετέρου διότι υπονοούν ότι είχαν δυσκολίες στο έργο τους. Θα πρέπει κατά την άποψή μου και οι εισαγγελείς να αποσαφηνίσουν ποιες ακριβώς ήταν οι δυσκολίες στο έργο τους, αλλά και από την πλευρά τους οι υπουργοί να ξεκαθαρίσουν τι παρεμβάσεις έγιναν και με ποιο στόχο.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει επισταμένως την διεύρυνση της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας. Έχει αρχίσει όμως μια κουβέντα για εκλογές. Βλέπετε να στήνονται κάλπες μέσα στον Απρίλιο;
Εμείς επιθυμούμε μεγαλύτερη θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, υπό τον όρο όμως ότι θα γίνει μια τέτοια ανασύνθεση αυτής της κυβέρνησης, ώστε να μην έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Εάν θέλουμε να πάμε σε ένα σχήμα συναινετικό, για να πάρει αποφάσεις, χρειαζόμαστε ένα μικρό, ευέλικτο σχήμα, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα έχει καταλάβει ότι δεν είναι πλέον κυβέρνηση στον τόπο.
Εάν είναι να παραμείνει μια κατάσταση κατά κάποιον τρόπο ερμαφρόδιτη, που το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι θέλει και θα προσπαθεί να χρησιμοποιεί τα άλλα δύο κόμματα ως άλλοθι, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η πορεία αυτής της κυβέρνησης. Συνεπώς, ή θα υπάρχει μια πραγματικά συναινετική κυβέρνηση, με ένα σχήμα ολιγομελές και χαρακτηριστικά συναινετικής συγκυβέρνησης, ή διαφορετικά θα πάμε σε εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται το τελευταίο διάστημα σενάρια περί αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση. Πώς τα σχολιάζετε;
Εμείς επισημαίνουμε τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση και έχουν να κάνουν αφενός με το σχήμα και τον αριθμό των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου με το κατά πόσο υπάρχει πραγματική θέληση από όλα τα κόμματα να είναι κυβέρνηση και να μην είναι αντιπολίτευση. Προφανώς οι δυσλειτουργίες αυτές είναι λόγοι που μας προβληματίζουν, αλλά κάτι τέτοιο θα καθοριστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο, όταν κριθεί απαραίτητο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία σε ένα κεντροδεξιό σχήμα διακυβέρνησης;
Το πρώτο σχήμα συγκυβέρνησης που υπάρχει δεν έχει ούτε ιδεολογική ταύτιση, ούτε προγραμματική σύγκλιση. Απλώς είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Προφανέστατα μετά τις εκλογές, και αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, εάν υπάρξει μια προγραμματική σύγκλιση σε κάποιες θέσεις που εμείς έχουμε συγκεκριμένες σκληρές γραμμές, όπως είναι το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, αλλά και στο κομμάτι μιας οικονομίας που δεν θα έχει παραπάνω φόρους, τότε πιθανότατα θα μπορέσουμε να δούμε αυτό το σενάριο. Όμως επιμένω. Άσχετα με το ποια κόμματα θα μετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση, το μείζον είναι να μην είναι μια κυβέρνηση απλώς εθνικού σκοπού, αλλά να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Εάν βρούμε δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης, εμείς δεν φοβόμαστε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση. 

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουνιά και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 29ης Δεκεμβρίου 2011 της εφημερίδας «Metro».

http://www.e-grammes.gr/article.php?id=5197 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου