Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Η ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη αποτάθηκε στο Δικαστήριο για να της επιστραφούν τρεις Εκκλησίες και πολλά ακίνητα που είχαν δοθεί από το τουρκικό κράτος στο λεγόμενο ''τουρκο-ορθόδοξο Πατριαρχείο'' (όχι το Οικουμενικό).
Οι εκκλησίες στις οποίες ηγείται η Σεβγκί Ερενερόλ, εγγονή του τουρκο-ορθόδοξου ''πατριάρχη'' Παπα-Ευθύμη, (κατάδικη ισόβια στη δίκη Εργκενεκόν), είχαν δοθεί παρανομα το 1924, στο τουρκο-ορθόδοξο ''Πατριαρχείο'',  όπως και τρία κτίρια γραφείων και περισσότερα από 20 καταστήματα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της Taraf.

Η δικηγόρος κ. Χιουλιά Μπελίσοϊ, που ξεκίνησε δίκη για λογαριασμό της ελληνικής (ρωμέϊκης) κοινότητας είπε: «Προσφύγαμε στο δικαστήριο για την επιστροφή αρχικά των Εκκλησιών. Θα προβούμε τώρα σε ενέργειες και για τα ακίνητα που χειρίζεται η οικογένεια Ερενερόλ». Το λεγόμενο  ''τουρκο-ορθόδοξο 'πατριαρχείο'' δεν αναγνωρίζεται από την Ορθόδοξη κοινότητα και δεν έχει πιστούς.  

Αξίζει να σημειωθεί οτι η  Εκκλησία στην περιοχή του Γαλατά είχε έρθει στην επικαιρότητα κατά τη δίκη Εργκενεκόν και είχε αποκαλυφθεί ότι η Σεβγκί Ερενερόλ, πραγματοποιούσε εκεί συνεδριάσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση!  Η Σεβγκί ΕρένΕρόλ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής Κυβέρνησης. Η δικηγόρος κ. Χιουλιά Μπελίσοϊ, σε δήλωσή της στην εφημερίδα, είπε ότι θα προβούν ξεχωριστά σε νομικές διαδικασίες για τα έσοδα των εκκλησιών. Και τόνισε ότι τα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα αφορούν τις ίδιες τις εκκλησίες. Στη συνέχεια, θα ενεργήσουν για τα έσοδα αυτών. Για τα έσοδα ενδιαφέρεται η οικογένεια Ερέν Ερόλ και τα παίρνει εκείνη.

Σημειώνει η εφημερίδα ότι η πρώτη εκκλησία, στο ''τουρκο-ορθόδοξο πατριαρχείο'', η Παναγία, είχε δοθεί από τον Ατατούρκ μετά από αίτημα ενός Ρωμιού, ονόματι Ευθύμιου και ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα Ζεκίν Ερένερόλ.

Η εκκλησία αυτή δεν είχε ποτέ κανένα κανονικό ποίμνιο

Αργότερα το 1965 οι εκκλησίες του Αξίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη δόθηκαν στο τουρκο-ορθόδοξο πατριαρχείο. Ο σημερινός παπάς Πασά Ερενερόλ και η αδερφή του Σεβγκί Ερένερολ είναι εγγόνια του Ζεκί Ερενερόλ.

Ο εκπρόσωπος του  Πατριαρχείου, Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, σε δήλωσή του στην Taraf είπε ότι τους είχαν πάρει δια της βίας την Εκκλησία και τόνισε. «Θέλουμε και τις τρεις εκκλησίες». Το τουρκο-ορθόδοξο Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, ούτε και έχει ποίμνιο. Στην περίπτωση που μας δοθούν πίσω οι εκκλησίες αυτές, οι πιστοί μας στην περιοχή του Γαλατά θα πηγαίνουν σε αυτές''. 


http://www.onalert.gr/stories/dikastikos-agonas-ton-ellinon-tis-konstantinoupolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου