Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : ''ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (1964-1966) ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΩΝ ε.α. Κ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ & ΓΡ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
«Εκδόσεις Πελασγός» Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
Βιβλιοπωλείο «Η Αλληλεγγύη των Φίλων»
Χαρ. Τρικούπη 14, ΑΘΗΝΑ 106 79 και τηλ.: 2106440021, 2103628976, τοτ. 2103638435
www.hellasbooks.gr   καί    acroceramo@hellasbooks.gr


Είναι γνωστό ότι, ο ιστορικός συγγραφέας προκειμένου να συγγράψει ένα ιστορικό γεγονός, στιγμιαίο ή διαρκείας, αντλεί τις πληροφορίες του από πολλών ειδών μεμονωμένες πηγές (έγγραφα, μαρτυρίες, κατάλοιπα του γεγονότος, όπως κτερίσματα για τους αρχαιολόγους κ.α.). Σπουδαία πηγή και τις περισσότερες φορές η πλέον αξιόπιστη είναι η γραπτή μαρτυρία των πρωταγωνιστών που συμμετείχαν στο γεγονός. Μη επαγγελματίες συγγραφείς, μακριά από κάθε είδους «ιδεοληψία, δέσμευση ή πίεση» που θα εγκλώβιζε ή περιόριζε την ελεύθερη και αμερόληπτη έκθεσή τους περιγράφουν και εξετάζουν πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις όπως πραγματικά εξελίχθηκαν. Μέσα από αυτές τις μεμονωμένες γραπτές μαρτυρίες οι ιστοριογράφοι συλλέγουν τις ψηφίδες  τους, προκειμένου να συνθέσουν το ιστορικό μωσαϊκό μίας μικρής ή μεγάλης ιστορικής διαδρομής.
Ένα τέτοιο πόνημα είναι το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησαν με δική τους δαπάνη, οι απόστρατοι Αντιναύαρχοι του Π.Ν. Κ. Δημητριάδης και Γρ. Δεμέστιχας. Μέσα από τις 132 σελίδες του ο αναγνώστης μαθαίνει άγνωστες πτυχές της προσπάθειας ίδρυσης Κυπριακού Ναυτικού (Κ.Ν.) κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες, ιδίως τις γεωπολιτικές που χαρακτήριζαν την περιοχή και περισσότερο την παγκόσμια τότε κατάσταση (ψυχρός πόλεμος).
Η θέληση όμως και η ικανότητα Ελλήνων και Κυπρίων μεγαλούργησαν και έφεραν σε πέρας τον τιτάνιο  αγώνα τους. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η άφρονη απόφαση των συνταγματαρχών να εξασθενήσουν  την αμυντική θωράκιση της νήσου το 1967, σίγουρα η μαχητική προσφορά και ικανότητα του Κ.Ν. θα ήταν σπουδαίος ανατρεπτικός παράγοντας κάθε σκέψης κατάληψης της νήσου.
Με σαφή περιγραφή των γεγονότων και χωρίς βερμπαλισμούς, βάζουν τον αναγνώστη στο κέντρο των γεγονότων. Οι πίνακες δε με όλων των ειδών πληροφορίες (ονόματα, ψευδώνυμα πυρήνων) τεκμηριώνουν τα γεγονότα. Αξίζει να το διαβάσετε. Οι συγγραφείς έχουν διαθέσει έναν ικανό αριθμό αντιτύπων στον Σύνδεσμό μας, όπως και στον ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, για δωρεάν διάθεση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Συγχαρητήρια στους συγγραφείς για το κενό που συμπλήρωσαν στην ιστορία και του δικού μας Π.Ν. και τους ευχαριστούμε για την προσφορά των βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου