Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

''ΠΡΑΣΙΝΟ'' ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΟΖ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", το οποίο προστίθεται σε διάφορες άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούν, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Έθνη, μέσα στους πρώτους μήνες του 2013. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2012, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μάλιστα ήταν έτοιμο να δώσει τη σχετική εντολή λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Νταβούτογλου τον Οκτώβριο στην Ελλάδα - κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που φάνηκε και από σχετική αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κατά την εφημερίδα, μόλις δοθεί από τον πρωθυπουργό το "πράσινο φως" η Αθήνα λογικά θα προχωρήσει, ίσως και εντός του Ιανουαρίου.

Από την πλευρά μας διατηρούμε επιφυλάξεις, γιατί οι πληροφορίες δεν δίνουν εικόνα ειλημμένης απόφασης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά περισσότερο μιας πολλαπλότητας επιλογών που ακόμα εξετάζονται. Στο δημοσίευμα εντοπίζονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές γραμμές πλεύσης (η καθεμία με τις παραλλαγές της), που οφείλονται σε διαφορετικές "σχολές σκέψης": είναι σαφές ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε γενικές γραμμές κινείται στη γνωστή διαλλακτική γραμμή των "διερευνητικών επαφών" και του άγχους για την τουρκική αντίδραση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πλέον διαφορετική φιλοσοφία (που φθάνει ως την πλήρη αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής και την επέκταση των χωρικών υδάτων), γεγονός που δεν είναι άσχετο με την "κουλτούρα" του Α. Σαμαρά και του στενού συμβούλου του Χ. Λαζαρίδη, που βασίζεται στη ρεαλιστική σχολή των διεθνών σχέσεων (διαβάστε εδώ τα κείμενα του Χ. Λαζαρίδη).

Ασχέτως των επιφυλάξεων για τον τίτλο του, αναδημοσιεύουμε παρακάτω (από την αποδελτίωση δημοσιευμάτων του ΓΕΣ) το σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", λόγω του αυτονόητου ενδιαφέροντός του αλλά και επειδή πληροφορίες περί "κινητικότητας" στο θέμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ έρχονται και από άλλες πηγές. Ως προς τις στρατηγικές, νομικές και διπλωματικές πτυχές μιας τέτοιας κίνησης θα τοποθετηθούμε σε νεώτερο σημείωμα - για την ώρα παραπέμπουμε στα παλιότερα δημοσιεύματα του "Εν Κρυπτώ" για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Μπορείτε να δείτε τα κείμενα πατώντας τους αντίστοιχους συνδέσμους "Αποδελτίωση δημοσιευμάτων ΓΕΣ" παρακάτω:





Πηγή: Αποδελτίωση δημοσιευμάτων ΓΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου