Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ : ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΤΟ 1996


310110-imia
Ολόκληρο το κείμενο και η περιγραφή της προετοιμασίας της πορείας και τα όσα έγιναν κατά την διάρκεια αυτής στον Ελεύθερο Κόσμο που κυκλοφορεί στα περίπτερα, μαζί φυσικά με μαρτυρίες παρισταμένων

Το βράδυ της Παρασκευής 2/2/1996 ομάδα τριών συναγωνιστών ανέλαβε εθελοντικά να αφισοκολλήσει την Κάνιγγος και τα πέριξ, πεδίο δράσεως των διαφόρων αριστεριστικών οργανώσεων της εποχής. Συνέβη η ομάδα αυτή να βρεθεί περικυκλωμένη από ένα πλήθος 25- 30 ατόμων και απειλήθηκε σύρραξις. Η τύχη, όμως, μαζί με την τόλμη και την αποφασιστικότητα των συναγωνιστών αποσόβησαν τις αντιδράσεις και η αποστολή ολοκληρώθηκε. Την άλλη ημέρα η πλατεία Κάνιγγος, η Ακαδημίας και η Πανεπιστημίου από Ιπποκράτους έως Ομόνοια δεν είχαν παρά μόνο την αφίσα της εκδηλώσεως.
Η προσέλευση των μαθητών την Κυριακή το πρωί ήταν έγκαιρη και ενθουσιώδης. Αντίδραση των «αντιπάλων» εκείνο το πρωί, ουδεμία, εκτός από δύο «κατασκόπους» που αναγνωρίστηκαν άμεσα- ήταν γνωστότατες φάτσες – και οι οποίοι περιορίστηκαν να μας καταμετρούν από μακριά. Η πορεία περιφρουρήθηκε από μια «βεντάλια» στελεχών που κάλυψαν το πίσω μέρος, ενώ δεξιά και αριστερά τοποθετήθηκαν νέοι συναγωνιστές από γυμναστήρια πολεμικών τεχνών και άλλοι έμπειροι σε σχετικές εκδηλώσεις. Κεφαλή της πορείας ήταν οι μαθητές με μια πολύ μεγάλη «σταυρωτή» γαλανόλευκη που κρατούσαν εκατέρωθεν έξι από αυτούς. Διατέθηκε επίσης και μια άλλη μεγάλη γαλανόλευκη σημαία επίσης «σταυρωτή» με μέλανα διπλού πέλεκυ στο μέσον της, την οποία έβαλαν με μεγάλο ζήλο πίσω από το κεντρικό πανό.
ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Στο Υπ. Εξ. η πορεία σταμάτησε και φωνάχτηκε το «Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ΗΠΑ και Τουρκία. Ελλάς –Τιμή – Ελευθερία». Ακολούθως στην Βουλή το «Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουν οι προδότες» , στα γραφεία της Ε.Ε. το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», στην Λέσχη Αξιωματικών ακούστηκαν συνθήματα για στρατό στην Κύπρο και τα σχετικά.
Η πορεία έφτασε στην Ρηγίλλης ( τα γραφεία της Ν.Δ. ήταν εκεί τότε) κα ακούστηκε το «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σε σας ανήκει αυτή η προδοσία». Μπροστά στην είσοδο της Τουρκικής Πρεσβείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση και φωνάχτηκαν διάφορα αντιτουρκικά συνθήματα και το «Λαός – Στρατός – Εθνικισμός». Κάηκαν επίσης τουρκικές και σημαίες των ΗΠΑ και εκεί και στην προηγούμενη διαδρομή.

http://elkosmos.gr/politiki/politiki/xoros/12194-----------1996.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου