Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΜΒΡΟΥ (1952-1964), ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Οι έντονες συγκινήσεις, η νοσταλγία μιας ζωής που έμεινε πίσω και μια πατρίδα που δεν υπάρχει πλέον όπως οι περισσότεροι τη θυμούνταν, οι  αναμνήσεις από εκείνα τα  τρυφερά αλλά και γρανιτένια χρόνια, οι παιδικές θύμισες και προπαντός ο πόνος και η ατέλειωτη πίκρα της αδικίας που γεύτηκαν οι συμπατριώτες μας από τη στέρηση της πατρίδας ζωντάνεψαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε με την ευκαιρία των 60-χρονων της επαναλειτουργίας της Κεντρικής Σχολής, το 1952  και της πρόσφατης αδειοδότησης λειτουργίας ελληνικού σχολείου στο νησί μας. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου μας παραβρέθηκαν συμπατριώτες - εκπαιδευτικοί της περιόδου 1952-64, σπουδαστές της Σχολής κ. ά.- από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, για να τιμήσουν τους αείμνηστους δασκάλους που έφυγαν από κοντά μας, αλλά και τους εν ζωή εκπαιδευτικούς εκείνης της περιόδου.
      Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Χριστοφορίδης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες και ενέργειες του Δ. Σ. για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων. Μετέφερε τη θερμή ατμόσφαιρα από την Κων/ πολη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε βιβλίο με θέμα την Ίμβρο στο τουρκικό κοινό, το «İmroz Rumlarι».
      Η πολλά κοπιάσασα για την επιτυχία της εκδήλωσης κα. Δ. Μάγκα περιέγραψε πως από μια φωτογραφία στο περ. ΙΜΒΡΟΣ προέκυψε η πρώτη σύναξη των σπουδαστών και καθηγητών της Κεντρικής Σχολής στην Παναγία της Σαλαμίνας και προέτρεψε τους απόφοιτους της Σχολής να γράψουν τις θύμησες και αναμνήσεις τους ώστε να εκδοθεί το Λεύκωμα της Σχολής.
     Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Μ. Μπουτάρας, ο οποίος αναφέρθηκε εν τάχει στην πρώτη περίοδο της Σχολής, 1873-1927 και αναλυτικότερα στη δεύτερή της περίοδο 1952-64. Ανέλυσε την πολιτική κατάσταση της δεκαετίας του ’50 στην Τουρκία και τη δράση του πρωτεργάτη της εκπαιδευτικής αναμόρφωσης του νησιού Μελίτωνα Χατζή. Προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από το υπό έκδοση βιβλίο του «Η εκπαίδευση στην Ίμβρο», και προσφέρθηκε αναμνηστικό 64-σέλιδο βιβλιαράκι με την ιστορία της Σχολής περιέχον πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
    Το σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος έκλεισε με τη φράση: «Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά και αγαπάμε την Ίμβρο πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας να ανοίξει το καινούριο σχολείο».
      Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων στους δασκάλους εκείνης της περιόδου, που δίδαξαν τα ελληνικά γράμματα στην Ίμβρο με πρώτο το διευθυντή της Σχολής κ. Ισ. Αναστασιάδη. Τιμήθηκαν επίσης οι παρευρεθέντες Κωνσταντίνος Ζούνης, Αθηνά Καλλιπολίτου-Μαύρου, Μαρίκα Κωνσταντινίδη, Τζιοβάννα Μαρίνη-Χριστοφορίδη, Γιάννης Πολίτης, Στράτος Ρεβύθης, Κωνσταντίνος Ρεσέλης και  Χρυσόστομος Χριστοφορίδης.
   Η εκδήλωση έκλεισε με το γεύμα που παρέθεσε το Δ. Συμβούλιο και η Επιτροπή Κυριών στους προσκεκλημένους και τιμηθέντες.


http://www.imvrosisland.org/news_det.php?id=824 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου