Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΞΕΘΑΒΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΟΜΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

 
Αρχαιολόγοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα έχουν αποκαλύψει ένα 70-μετρητή (230-πόδι) τμήμα του αρχαίου δρόμου που χτίστηκε από τους Ρωμαίους, που ήταν η κύρια αρτηρία ταξίδια της πόλης περίπου 2.000 χρόνια πριν. 
Το μάρμαρο-στρωμένος δρόμος ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές για το νέο σύστημα μετρό της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Ο δρόμος στο βόρειο λιμάνι της πόλης θα αυξηθεί να εκτίθεται μόνιμα, όταν ανοίγει το μετρό το 2016. 

Οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής του Μετρό της παρούσας στα μέσα ενημέρωσης και κοινό τα αρχαία ερείπια στο βόρειο ελληνικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου του 2012. Αρχαιολόγοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα έχουν αποκαλύψει ένα 70-μετρητή (230-πόδι) τμήμα του αρχαίου δρόμου που χτίστηκε από τους Ρωμαίους, που ήταν η κύρια αρτηρία της πόλης ταξίδι σχεδόν 2.000 χρόνια πριν. Το μάρμαρο-στρωμένος δρόμος ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές για το νέο σύστημα μετρό της πόλης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, και θα αυξηθεί στο να τεθεί σε μόνιμη έκθεση για τους επιβάτες όταν το μετρό ανοίγει [Πηγή: AP / Νικόλας ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ]
Η ανασκαφή έδειξε ότι το κοινό τη Δευτέρα, όταν τα στοιχεία του μόνιμου προγράμματος οθόνη επίσης ανακοινωθεί. Αρκετές από τις μεγάλες πέτρες μαρμάρινη πλακόστρωση ήταν χαραγμένα με επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά, ενώ άλλοι είχαν στιγματιστεί από τα έσερναν άλογα τροχούς καλάθι. Επίσης ανακαλύφθηκε στην περιοχή ήταν απομεινάρια των εργαλείων και των λαμπτήρων, καθώς και οι βάσεις από μαρμάρινους κίονες. 
Βίκυ Tzanakouli, ένας αρχαιολόγος που εργάζεται στο σχέδιο, είπε στο Associated Press ο δρόμος Ρωμαϊκή ήταν περίπου 1.800 ετών, ενώ παραμένει σε παλαιότερο δρόμο που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, 500 χρόνια νωρίτερα βρέθηκαν κάτω από αυτό. 
«Έχουμε βρει δρόμους πάνω από την άλλη, αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες», είπε ο Tzanakouli. "Ο αρχαίος δρόμος, και οι δρόμοι πλευρά κάθετη σ 'αυτό φαίνεται να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς σύγχρονους δρόμους της πόλης σήμερα." 
Σχετικά με 7 μέτρα (23 πόδια) κάτω από το έδαφος στο κέντρο της πόλης, το αρχαίο δρόμο ακολουθεί περίπου την ίδια κατεύθυνση με σύγχρονη Εγνατία της πόλης Λεωφόρο. Τα έργα του μετρό, που ξεκίνησε το 2006, παρουσιάζουν μια σπάνια ευκαιρία για τους αρχαιολόγους να διερευνήσει στο πλαίσιο του πυκνοκατοικημένη πόλη - αλλά έχουν επίσης προκαλέσει καθυστερήσεις χρόνια για το έργο. 
Το 2008, οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης ανακάλυψαν περισσότερα από 1.000 τάφοι, μερικά γεμάτα με θησαυρό. Οι τάφοι ήταν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, και μερικές περιείχαν κοσμήματα, νομίσματα ή άλλα έργα τέχνης. Ένα τεράστιο έργο ανασκαφής πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, πριν από το νέο σύστημα μετρό της πόλης άνοιξε το 2000.  

νέο μετρό της Θεσσαλονίκης Είναι ήδη τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, λόγω των εργασιών εκσκαφής καθώς και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεκατρείς σταθμοί θα λειτουργούν αρχικά, πριν από 10-σταθμός επέκταση προστίθεται αργότερα.  


Συγγραφέας: Κώστας Kantouris | Πηγή: Associated Press [26 Ιούνη 2012]
http://archaeologynewsnetwork.blogspot.gr/2012/06/subway-work-unearths-ancient-road-in.html#.T-oKpPX_JQs 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου