Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ, ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 1947

Την Κυριακή 08 Ιανουαρίου 2012, τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα το ετήσιο καθιερωμένο ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των Πεσόντων υπερ πατρίδος Στρατιωτικών, Χωροφυλάκων, Μ.Α.Υ. και πολιτών για την" Επέτειο της Μάχης της Κονίτσης", που διήρκησε από τα Χριστούγεννα του 1947 έως τις 03 Ιανουαρίου 1948.Την εθνικοθρησκευτική εκδήλωση διοργάνωσε η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.)Ιωαννίνων.Τό ιερό μνημόσυνο έγινε στον Αγ.Νικόλαο Κονίτσης χοροστατούνος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα τον οποίο συνόδευαν πλειάδα κληρικών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ακετός κόσμος από όλη την Ήπειρο και κάποιοι υπερήλικοι μαχητές των ετών του πολέμου 1946-1949.
Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε το ιερο μνημόσυνο στη μνήμη των Πεσόντων
υπερασπιστών της Κονίτσης ακολούθησε ομιλία αρχικά από τον Υποστράτηγο ε.α. κ.
Γκορέζη Γεώργιο. Ο κ. Γκορέζης με γλαφυρότητα και Ιστορική ακρίβεια αναφέρθηκε στη μάχη της Κονίτσης η οποία έγινε κατόπιν επίθεσης των ανταρτών του Μάρκου Βαφειάδη -ξεκίνησε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947-και που στόχο είχε την κατάληψη της Κόνιτσας και τη δημιουργία ξεχωριστής Κομμουνιστικής κυβένησης.Εξήρε τη θυσία των πεσόντων στρατιωτών υπερασπιστών της Κονίτσης που πρόβαλαν γενναία αντίσταση και ήταν άνδρες του 582 Τ.Π. και 584 Τ.Π.
 Αναφέρθηκε στις μάχες που έγινε σώμα με σώμα στη κάτω Κόνιτσα και την ηρωική αντίσταση του Στρατού στο ύψωμα του προφήτη Ηλία.Τόνισε ότι η απόκρουση της κομμουνιστικής επίθεσης των ανταρτών ήταν σωτηρία για την Κόνιτσα και όλη την Ελλάδα κατ επέκταση.Παράλληλα στιλίτευσε τη στάση της Πολιτείας που έχει κάνει υποχωρίσεις σε θνικά θέματα όπως αυτό της Μακεδονίας και της Κύπρου αλλά και την ευθύνη των πολιτικών για τη σημερινή κρίση με τα δυσβάταχτα μέτρα που έχει πάρει. Κάλεσε σε ανασύνταξη των ελληνικό λαο απέναντι σε αυτή την παρακμή που της επέβαλαν κάποιοι. Στη συνέχεια στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ . Ανδρέας, αφου εξήρε τη θυσία των πεσόντων αναφέρθηκε στη λυσσώδη πολεμική εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία σε πολλά απο τα οποία έχει εκλείψει ακόμη και η προσευχή.Υπογράμμισε ότι παρόλο το κοινωνικό κα φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας κάποιοι την πολεμούν όπως τότε οι αντάρτες που επιτέθηκαν στην Κόνιτσα. Επίσης έκανε λόγο για το συμβάν στη Σχολή των Ευελπίδων και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επίθεση που δέχθηκαν οι ευέλπιδες την οποία χειροκρότησε μονάχα η αριστερα. Σχολίασε ἀκόμα τὴν προκλητικὴ ἀπουσία τῆς πολιτείας ἀπὸ τὰ Ἐθνικὰ μνημόσυνα πού ἀπαξιώνει μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ τοὺς ἥρωες μαχητὲς ποὺ ἔπεσαν ὑπὲρ πίστεως καὶ πατρίδος γιὰ νὰ σώσουν τὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τὸ «σιδηροῦν παραπέτασμα». Τέλος, κατήγγειλε τὴν ὑποδούλωση τῆς χώρας μας στοὺς Εὐρωπαίους πολιτικοὺς καὶ τοκογλύφους καὶ ἔκλεισε μὲ τὸ αἰσιόδοξο μήνυμα τῆς ἐθνικῆς καὶ θρησκευτικῆς ἀφύπνισης Στη συνέχεια έγινε τρσάγιο στο μνημείο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από: Μητροπολίτη Κονίτσης, Αποστρατους αξιωματικούς του Στρατού, απόστρατους της Χωροφυλακής και Αστυνομίας, την εθνική αντίσταση του Ν. ΖΕΡΒΑ ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, τα παραρτήματα της Βασιλικής Ενώσεως καθώς και ένα μαχητή της εποχή. Τέλος το κόμμα Χρυση Αυγή. Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. 

http://www.stoxos.gr/2012/01/1947.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου