Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής της «Φωνής των Πειραιωτών» στις 24 Οκτωβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, για την εθνική επέτειο. Σε μία κατάμεστη αίθουσα τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου, ως «μία ημέρα ορόσημο της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας», όπως είπε και στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Κανατσέλης, εκ μέρους της «Φωνής».
Ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος αναφέρθηκε στο πως ειπώθηκε το ΟΧΙ στον Ιταλό πρέσβη από τον Ιωάννη Μεταξά, καθώς και στην συμβολή σε αυτό τον επικό αγώνα μεγάλων μορφών όπως ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ο Ποριώτης πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής (διάδοχος του Μεταξά), ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και η Πηνελόπη Δέλτα.
Ο κ. Χαρίτος ανέλυσε διεξοδικώς τα ηθικά διδάγματα σήμερα της 28ης Οκτωβρίου: την αναγκαιότητα της κοινωνικής και ηθικής ανασυγκροτήσεως του κράτους, όπως έπραξε ο Μεταξάς το 1936. Την συστράτευση όλων των Ελλήνων και κυρίως της νεολαίας, την προσήλωση στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την ενοποιητική αξία του έθνους, την ιδεολογική αφύπνιση των διανοουμένων.
Παράλληλα, ο Χρήστος Χαρίτος συνέκρινε το ΟΧΙ του Μεταξά με το «η Κύπρος είναι μακριά» του Καραμανλή και το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Σημίτη, για να υπάρχει ένα μέτρο συγκρίσεως στο θέμα της ηγεσίας. Ο κ. Χαρίτος δεν δίστασε να κριτικάρει τους Νεοέλληνες για το πώς φθάσαμε έως εδώ, λέγοντας ότι ο ηθικός εκμαυλισμός του χρεοκοπημένου πολιτικού μας συστήματος βρήκε ευήκοα ώτα σε πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι σήμερα προσποιούνται τους αγανακτισμένους. «Ο λαός δεν είναι στο απυρόβλητο, δεν είναι παιδί να θέλει ντάντεμα για να κοιμηθεί. Οι πολιτικοί πρέπει να απευθύνονται στον λαό με ειλικρίνεια και αίσθημα ιστορικής ευθύνης, προσβλέποντας στις επόμενες γενεές και όχι στην υφαρπαγή των ψήφων των επομένων εκλογών», επεσήμανε καταχειροκροτούμενος.
Η Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, μάς μετέφερε πολλές πληροφορίες για το έργο του Μεταξά, όσον αφορά τον Πειραιά. Ο Μεταξάς ως πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πειραιά 18 φορές, εγκαινιάζοντας το Σιλό στο λιμάνι, την ανακαίνιση του Πειραϊκού Συνδέσμου, καθώς και πολλές εμπορικές δραστηριότητες. Η κ. Φωκά-Μεταξά ανέγνωσε πολλές σκέψεις του Μεταξά από το προσωπικό του ημερολόγιο, οι οποίες αφορούσαν την προπαρασκευή του πολέμου και το τεράστιο ιστορικό βάρος που σήκωσε στους ώμους του. Σκέψεις που αξίζει να διαβαστούν, προκειμένου να αντιληφθούμε όλοι την τεράστια συνεισφορά του στο Έπος του 1940.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ημερολόγιο του Μεταξά, με την έναρξη του πολέμου, υπάρχουν αναφορές στην διεκδίκηση των υπόδουλων τότε Δωδεκανήσων, κάτι το οποίο έγινε στα τέλη του 1947, το οποίο όμως υποδηλώνει ότι ο Μεταξάς είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Άγγλους από τότε για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Χαιρετισμό στο τέλος έκανε και ο ιστορικός Ηλίας Ηλιόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Παπάς και Γιάννης Διάκος, οι κοινοτικές σύμβουλοι Λίνα Αθανασίου και Μαίρη Τσακμάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Πειραιώς Γιώργος Ζησιμάτος, ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας, ο ναύαρχος κ. Στασινόπουλος, οι στρατηγοί Ευάγγελος Τσίρκας και Μανώλης Χατζημανώλης, τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Άρης Σπίνος και Σίσυ Αλιγιζάκη, η πολιτευτής της ΝΔ Μαρία Μπουκουβάλα, ο πρόεδρος του σκοπευτικού συλλόγου «Οι Πελασγοί» Γιάννης Βασιλαντωνάκης, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του Νέου Φαλήρου Αργυρώ Λαγκαδιανού και Μιχάλης Γκιών, η πρόεδρος των φιλοζωικών σωματείων Πειραιώς Σοφία Χαλκιά, ο πρόεδρος του «Ομίλου Διαδόσεως της Ελληνικής Γλώσσας» κ. Μπαλόγλου, η τέως διευθύντρια Μέσης εκπαιδεύσεως Σταυρούλα Νιαρχάκου, ο πρόεδρος της Ν.Ο. Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θεόδωρος Γεωργίου, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Σαλαμίνος Χρήστος Πατάπης, ο γ.γ. της ΝΕ.Ο.Σ. Γιώργος Χόνδρος, τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Πειραιώς Χρήστος Κασσιμάτης, Χάρης Βαλιανάτος και Αναστασία Ψύχα.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου