Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ,ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Κύπρος με τις έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ακόμη και σήμερα ή αύριο, θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, που έχει "βαπτιστεί" με το όνομα "Αφροδίτη".

Πρόκειται για  εγχείρημα ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας. Η γεώτρηση θα αρχίσει παρά τις απειλές που εκτοξεύει εδώ και ένα μήνα η Άγκυρα.

Το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ  είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, διότι εκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο  "Όμηρος" έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.  Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες. Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση.  Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο "12" υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.

e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου