Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ''Η ΔΟΥΛΕΙΑ'' ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Σε μια ιστορική για τον κυπριακό Ελληνισμό στιγμή - και το λέμε δίχως συναισθηματικές εξάρσεις και διάθεση ανέξοδης θριαμβολογίας - το γεωτρύπανο της  Noble energy άρχισε πριν λίγα λεπτά να κατεβαίνει προς τον βυθό του «οικοπέδου 12», με στόχο τα 1700 μέτρα, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, το νορβηγικό πλοίο, το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι, προχώρησε σε πόντιση καλωδίων νοτιοδυτικά της Πάφου.

Η Τουρκία εξαπολύει μπαράζ απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας απαντά με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα στην Άγκυρα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες, που κατ' αυτόν θα πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη λύση, τότε οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών. ''Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί, υπάρχουν μέτρα που και εμείς μπορούμε να λάβουμε, όπως η Βόρεια Κύπρος να μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας και υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Besir Atalay, ανέφερε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα σημειωθεί πραγματική κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και οι σχέσεις θα παγώσουν.

Πιό λεπτομερώς: Στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα για σκοπούς λειτουργίας του τρυπανιού. Όλο το Σαββατοκύριακο γινόταν ο τελικός έλεγχος των εγκαταστάσεων του ελικοδρομίου, που λειτουργεί στο λιμάνι Λεμεσσού για τη διαδικασία εξυπηρέτησης της πλατφόρμας. Παράλληλα γέμισαν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου αυτή να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει.

Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου (πιλότοι: δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός), από το λιμάνι Λεμεσσού προς την πλατφόρμα που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12. Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά από τη Λεμεσσό 25-30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Εξάλλου, πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα για την αποστολή.

Αυτή την ώρα το γεωτρύπανο ''τρυπάει'' στο οικόπεδο 12 σε βάθος 1700 μέτρων.

Την ίδια ώρα, το νορβηγικό πλοίο, το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, χθες εκινείτο βορείως του Ακάμα, προς τα τουρκικά παράλια. Στη συνέχεια με νότια πορεία, έχει πλέον προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ Κύπρου, αφού προέβη σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου