Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ : ΕΜΠΟΔΙΟ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ!

Η κρίση στην Αλβανία θα πρέπει να «ξυπνήσει» τη Αθήνα αφού η σχεδόν σίγουρη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλοκή της στην γειτονική χώρα θα θέσει νέα δεδομένα στο πρόβλημα της κύρωσης της Ελληνο-αλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως παρακολουθεί στενά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αλβανία ενώ δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην εκρηκτική κατάσταση που έχει ανακύψει στην Αλβανία υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εκτόνωση και ηρεμία. Είναι χαρακτηριστικό πως η σοβαρότητα της κατάστασης αναγκάζει την Αθήνα να εγκαλέσει τα διάφορα κέντρα εξουσίας στην Αλβανία και να τους υπογραμμίσει πως φέρουν «ιστορική ευθύνη» για το άμεσο μέλλον αφού εάν τα επεισόδια συνεχιστούν ο κίνδυνος για την έκρηξη εμφυλίου πολέμου είναι άμεσος.   

Ποιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αναφορικά με τις βιαιότητες στην Αλβανία στην υπογραμμίζει πως «δεν προκάλεσαν απλώς τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, αλλά αποτέλεσαν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. H Αλβανία δεν πρέπει τη στιγμή αυτή να διολισθήσει σε φαινόμενα βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αντιθέτως, αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας η επίδειξη αυτοσυγκράτησης. Ο μοναδικός τρόπος άρσης του αδιεξόδου που παρεμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και υπονομεύει την ομαλή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. είναι η διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου, σε πνεύμα συμβιβασμού, μέσα στο πλαίσιο που παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Το defence-point.gr σε χθεσινή του ανάρτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις της Αλβανική κρίσης και τον κίνδυνο η κατάσταση να εξελιχθεί όπως ακριβώς συνέβη με το θέμα των «πυραμίδων» το 1997 υπογραμμίζει έγκαιρα τους κινδύνους αναφορικά με την διάχυση της κρίσης και εκτός Αλβανίας αλλά και με την βεβαιότητα πως εάν και εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί η ενότητα της χώρας βρίσκεται υπό αίρεση.

Εκτός όμως των σεναρίων «αποκάλυψης» αναφορικά με το μέλλον της Αλβανίας και των Βαλκανίων γενικότερα  η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και στην πιθανότητα μίας «απλής» ανατροπής της υπάρχουσας κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από την έως σήμερα αντιπολίτευση. Μία τέτοια πιθανότητα είναι σίγουρο πως πρόκειται να ανακατέψει ακόμα περισσότερο την τράπουλα αναφορικά με τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις αφού είναι γνωστό πως οι Σοσιαλιστές είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην μη έγκριση από τα Τίρανα της συμφωνίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Η πρόσφατη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή αναφορικά με το μέλλον των Ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι ... προφητική: «Η σχέση μας με την Αλβανία είναι σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας. Σχέση που βεβαίως έχει περάσει από διακυμάνσεις και, αυτό θέλω να το τονίσω, που καθορίζεται αποφασιστικά από την κατάσταση και το σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη χώρα αυτή» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και υπογράμμισε πως «Το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως ειδικά στο Δίκαιο της Θάλασσας και είναι αμοιβαία επωφελής», συνεπώς «Σταθερή θέση της χώρας μας είναι, βεβαίως, υπέρ της θέσης σε ισχύ και εφαρμογής της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό και αναμένουμε πως η κυβέρνηση της γείτονος χώρας θα εξεύρει τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θα επιτρέψουν την ευόδωση του κοινού αυτού στόχου. Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι ταχεία διευθέτηση της εκκρεμότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ θα ενισχύσει –και το τονίζω αυτό για άλλη μία φορά– και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας». Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών κατά την τελευταία επίσκεψη Αλβανικής αντιπροσωπίας στην Αθήνα το ζήτημα βρισκόταν... εκτός ατζέντας.

Είναι σαφές πως υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες η Αθήνα θα πρέπει να αντιληφθεί πως βρίσκεται μπροστά σε ένα εμπόδια αλλά και μία ευκαιρία:

To εμπόδιο έχει να κάνει με την πραγματικότητα πως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Αλβανική κυβέρνηση, όποια και εάν είναι αυτή, δεν πρόκειται λόγο της έκρυθμης κατάστασης να προχωρήσει στην κύρωση καμίας συμφωνίας η οποία θα άπτεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αλβανίας. Είναι φυσικό πως τόσο ο Σαλί Μπερίσα όσο και ο Έντι Ράμα δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε ενέργειες που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους τους για αντιπολιτευτικούς σκοπούς.

Η ευκαιρία για την Ελλάδας εδράζεται ακριβώς στην δύσκολη θέση που βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση. Είναι σαφές πως αργά ή γρήγορα, ακόμα και εάν η κατάσταση ηρεμίσει, τουλάχιστον επιφανειακά, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση θα θελήσουν να «καλοπιάσουν» τους κύριους εταίρους τους στο εξωτερικό. Η Ελλάδα για μία σειρά από πολλούς και σοβαρούς λόγους πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη ίσως χώρα από την οποία οι πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας θα ζητήσουν υποστήριξη. Η Αθήνα εκτιμάται πως πρέπει να «ζυγίσει» τα πράγματα, ίσως να κατευθύνει τις εξελίξεις, κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διαπραγματευτεί την υποστήριξή της με αντάλλαγμα την βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής μειονότητας αλλά και την κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως η παρούσα εξέλιξη στην Αλβανία δίνει πολλές δυνατότητες χειρισμών και ελιγμών στην Αθήνα αρκεί αυτή να το αντιληφθεί έγκαιρα. Φυσικά το παιχνίδι αναμένεται να «χοντρύνει» αφού η εμπλοκή της Ρώμης και της Άγκυρας κρίνεται ως βεβαία....  


http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1802:-a-&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου