Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ



Από την Ιωάννα Δρακουλάκου

ΘΕΜΑ: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης».
«Τhucydides’ Techniques between Historical Research and Literary Representation”
O Δήμος Αλίμου, ως γενέτειρα πόλη του Θουκυδίδη, διοργανώνει από τις 7 ως και τις 11 Απριλίου 2010 το Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, με θέμα: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης».
Η Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής. Οι εργασίες του Συμποσίου θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 8 Απριλίου και θα συνεχιστούν στις 9 & 10 Απριλίου σε αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου.
Το Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο για το Θουκυδίδη , αποτελεί πλέον θεσμό για την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και για τους δημότες του Αλίμου . Η πρωτοβουλία αυτή και η συνέχειά της, έχει ως στόχο να αποτελέσει το εφαλτήριο για...

τη μεταλαμπάδευση των ιδεών και των μηνυμάτων του Θουκυδίδη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του σύγχρονου κόσμου. Έτσι η «φωνή» του Μεγάλου Ιστορικού ακούγεται μέχρι σήμερα, δυνατά από την κορυφή της ιστορικής σκέψης, να «συμβουλεύει» προμηθεϊκώς τους λαούς, τους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς και τους επιστήμονες, να προνοούν, να προγραμματίζουν, να συνετίζονται και κυρίως να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους τόσο ως άτομα όσο και ως σύνολο.
Κάποιοι δεν τον κατάλαβαν καλά....(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ )
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ’ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη είναι ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο κ. Αντώνης Τσακμάκης - Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. : Γεώργιο Κοντογιώργη - Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνιο Ρεγκάκο - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μελίνα Ταμιωλάκη - Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σκοπός του Συμποσίου είναι να έλθουν σε επαφή και συνεργασία, ιστορικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, σπουδαστές, φοιτητές κ.α ώστε να ακουστεί ακόμη μια φορά διεθνώς, ο τόσο επίκαιρος τρόπος σκέψης του Θουκυδίδη. Μεταφέροντας τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου του, σε μια προσπάθεια το έργο του, να προβληθεί και να γίνει κτήμα των πολιτών του κόσμου.
Στη διάρκεια του Συμποσίου, διαβάστε την συνέχεια....ΕΔΩ
διακεκριμένοι Καθηγητές-Μελετητές του Θουκυδίδη από την Ελλάδα και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης».
Μετά το πέρας του Συνεδρίου τα Πρακτικά του θα δημοσιευθούν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, δημιουργώντας έτσι άλλη μια παρακαταθήκη για την παγκόσμια και ελληνική «βιβλιοθήκη γνώσης», σηματοδοτώντας διεθνώς ένα νέο σημείο αναφοράς για κάθε μελετητή και αναλυτή.
Το Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο τιμούν με την συμμετοχή τους οι καθηγητές :
Άννα Λάμαρη – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νίκος Μήλτσιος - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χριστιάνα Κωνσταντοπούλου - Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πάνος Χριστοδούλου - Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μαρία Παύλου – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους - Πανεπιστήμιο Κύπρου
Marek Wecowski - University of Warsaw
Jonathan Price - Tel Aviv University
Rutger Allan - Vrije Universiteit Amsterdam
Mathieu P. de Bakker - University of Amsterdam
Jonas Grethlein - Universität Heidelberg
Vassiliki Pothou - Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
Pietro Vannicelli - University of Rome “La Sapienza”
Roberto Nicolai - University of Rome “La Sapienza”
Paul Demont - Université de Paris-Sorbonne (Paris-IV)
Pierre Pontier - Université de Paris-Sorbonne (Paris-IV)
Tim Rood – St. Hugh’s College, Oxford
Lisa Kallet - University College Oxford
Suzanne Saϊd - Columbia University N.Y.
Paula Debnar - Mount Holyoke College-Massachusetts
Gregory Crane – Perseus Project Tufts University-Massachusetts
Sarah B. Ferrario - The Catholic University of America
Kurt Raaflaub - Brown University, Rhode Island
June Allison - Ohio State University
Daniel P. Tompkins - Temple University, Philadelphia
Hans-Peter Stahl - University of Pittsburgh
Η «αναβίωση του πνεύματος» του Θουκυδίδη όπως ξεκίνησε από το Δήμο Αλίμου, χρονικά έχει ως εξής:
1985: Α’ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκη.
1997: Β’ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Στη διάρκεια του Συμποσίου, η Ελληνίστρια Γαλλίδα Ακαδημαϊκός Κυρία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, ανακηρύχθηκε Επίτημος Πρόεδρος του 2ου Συμποσίου και Επίτιμη Δημότης Αλίμου.
2006: Γ΄Διεθνές Συμποσίο για τον Θουκυδίδη, ΘΕΜΑ: « ΔΗΜΗΓΟΡΙΕΣ», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
2010: Δ’ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, ΘΕΜΑ : «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ
ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης».
Το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη, θα ανακοινωθούν στην προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, και ώρα 12:30, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5, στην Πλάκα.
Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την 19η Μαρτίου στη Θεατρική σκηνή Κ.ΚΟΥΝ συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα:
«Διπολισμός, Ιμπεριαλισμός, Μονοκρατορία, τότε και τώρα».
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές και μελετητές του μεγάλου Ιστορικού, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Γιώργος Κοντογιώργης , Ζήσης Φωτάκης, Χριστοδούλου, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων κ.α
Επίσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία ομιλίες σε μαθητές των Λυκείων του Δήμου Αλίμου, από τους καθηγητές Βασίλη Λεντάκη, Γιώργο Κοντογιώργη και Ζήση Φωτάκη , με θέμα τη διαχρονικότητα του έργου του μεγάλου Ιστορικού.
ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου