Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Η «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»



Του Μάριου Πουλάδου

Εμπορεύσιμο και επίσημα το πολυσυζητημένο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ
Εναρμονισμένοι με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουν να είναι οι όροι εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12

Ανήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αποφάσισε τελικά η κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy, Delek και Avner να ανακηρύξει εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη», κίνηση, ωστόσο, που ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό διάσημα. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, χαιρετίζοντας την εξέλιξη, ανέφερε σε σχετική χθεσινή ανακοίνωσή του ότι:
«Oι εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, κατέχουσες Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, κήρυξαν εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου "Αφροδίτη"».

Οκτώ δις κυβικά μέτρα
Σύμφωνα με τους ενεργειακούς εταίρους του «Αφροδίτη», υπάρχουν σχέδια για παραγωγή 8 δις κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως και κατασκευή ενός αγωγού προς την Αίγυπτο. Η ιδιαίτερη σημασία της σημαντικής αυτής εξέλιξης έγκειται στο ότι, με την επισημοποίηση της εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η γεωπολιτική αξία της Κύπρου αναβαθμίζεται, ενώ παράλληλα οι μετοχές των τριών εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια ανεβαίνουν και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο.

Έγκριση με ισχύον εθνικό δίκαιο
Αυτό που αναμένεται, πλέον, είναι η υποβολή συγκεκριμένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προς την κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την πρόταση των αδειούχων (Noble, Delek, Avner) που αφορά τη μέθοδο, το σχετικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων, οι οποίοι θα παραχθούν στο μέλλον.

Στη συνέχεια, το εν λόγω Σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να χορηγήσει Άδεια Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις αδειούχες εταιρείες. Κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν τη «Σημερινή» ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ, αφού πρώτα οι εταιρείες υποβάλουν το Σχέδιο Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όροι, που θα ορίζουν το πλαίσιο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12, οφείλουν να είναι εναρμονισμένοι με τις υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες αλλά και το ισχύον εθνικό δίκαιο που καθορίζεται από την κυπριακή Κυβέρνηση.
Σημαντικό βήμα
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Ενέργειας τόνισε επί του θέματος: «Η κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτήν της εκμετάλλευσης. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την εμπορευματοποίηση (monetization) των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις».

Τα βήματα της Noble
Ο βασικός διαχειριστής του Οικοπέδου, που είναι Noble και κατέχει το 70% των δικαιωμάτων, με ανακοίνωσή του σημείωσε πως «το κοίτασμα "Αφροδίτη" έχει τη δυνατότητα να εφοδιάσει την εγχώρια κυπριακή αγορά και να βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλης περιφερειακής ζήτησης», ενώ εργάζεται με την κυπριακή Κυβέρνηση «για να βοηθήσει την Κύπρο να αναπτύξει με ασφάλεια και υπευθυνότητα τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές φυσικού αερίου. H εκτίμηση ότι το κοίτασμα μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision)», συμπληρώνει η ανακοίνωση της εταιρείας, και προσθέτει:
«Ετοιμάζουμε πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος για κατάθεση στην Κυβέρνηση, το οποίο είναι το επόμενο βήμα προς λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης».

Τέσσερα τα σημαντικά στοιχεία
Τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία, που απαιτούνται ούτως ώστε η όλη διαδικασία να γίνει το άλμα για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης, είναι σύμφωνα με τη Noble:
- Ρυθμιστική ασφάλεια.
- Εμπορεύσιμες πηγές. «Έχουμε προχωρήσει», αναφέρει η εταιρεία, «σε ανακήρυξη της εμπορευσιμότητας, που αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας ότι οι ποσότητες των πηγών είναι επαρκείς για να στηρίξουν την ανάπτυξη».
- Τεχνικός μηχανολογικός σχεδιασμός και πλάνο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που είναι μέρος του αναπτυξιακού πλάνου.
- Εντοπισμός αγοραστών για τις πηγές φυσικού αερίου, υπό όρους που να υποστηρίζουν την επένδυση και τη χρηματοδότηση του έργου.

Προειδοποίηση Συμμαχίας
Την ικανοποίησή τoυ για τα ευχάριστα, όπως χαρακτήρισε, νέα από τη Noble και την Delek εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τάχιστα τις συμφωνίες προπώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για εγκλωβισμό της πλευράς μας σε περίπτωση που το φυσικό αέριο τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Τουρκίας και ενδεχομένως από τουρκοκυπριακής πλευράς. Είμαι επίσης βέβαιος ότι παρασκηνιακά η κυπριακή Κυβέρνηση θα δεχτεί πιέσεις δεδομένου ότι τόσο η Delek και η Noble όσο και το Υπουργείο Εμπορίου στρέφουν την προσοχή τους για πώληση του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και όχι για μεταφορά του μέσω Τουρκίας. Οι πιέσεις θα αποσκοπούν να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αλλά να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα διαπράξει τέτοιο λάθος.

Ασφάλεια γεωτρήσεων
Το θέμα της ασφάλειας των γεωτρήσεων ήγειρε το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε την Κυβέρνηση να συνάψει τις αναγκαίες εκείνες συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας πάνω από τον χώρο των γεωτρήσεων.

«Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που είχαν σαν στόχο να προκληθεί ένταση και να εμποδιστούν οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, καλούμε την Κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητά της το θέμα της ασφάλειας των γεωτρήσεων. Οι εταιρείες στο κοίτασμα "Αφροδίτη" πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους», σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ.

 

http://www.sigmalive.com/simerini/business/239067/anadyetai-stin-agora-i-afroditi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου