Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ''ΤΑΛΑΤ'' 1974 Α΄ΜΕΡΟΣ

Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ΚΥ.Π.Ε.
Αξιότιμοι κύριοι,
ΘΕΜΑ: Αναφορικά με την επίσκεψη του πρώην κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό στις 26.3.14 και τα γεγονότα που ακολούθησαν
Επειδή προβλήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επανειλημμένα τα γεγονότα της 26ης Μαρτίου 2014 και επειδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για ακόμα μια φορά στοχοποιήθηκε από τους πάντες για την παρουσία του στην προαναφερθείσα συγκέντρωση με κύριο ομιλητή τον πρώην κατοχικό ηγέτη  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:
Από τις πρώτες ώρες που έλαβαν χώρα τα γνωστά γεγονότα στην Αίθουσα του Τ.Ε.Π.Α.Κ στη Λεμεσό το Εθνικό Λαικό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ανέφερε επανειλημμένα ότι ο λόγος της παρουσίας του στο χώρο ήταν επειδή ο κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ήταν ο πρώην κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 υπήρξε ένας από τους βασανιστές αιχμαλώτων στην Κερύνεια.
Παρόλα αυτά υπήρξε παρατεταμένη διάψευση των πιο πάνω από διάφορους κύκλους όπως επίσης και δυσπιστία δημοσιογράφων αναφορικά με το παρελθόν του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτεται αριθμός δημοσιευμάτων όπως επίσης και ηχητικό υλικό τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Πρόθεση μας είναι όπως, μόλις ολοκληρωθούν και τα τελευταία στοιχεία από τις συλλογές μαρτυριών από Ελληνοκύπριους που υπέφεραν από τα βασανιστήρια του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να επιδοθούν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας όπως επίσης και στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα περαιτέρω.   

Συγκεκριμένα σας επισυνάπτουμε:
- Το επίσημο βιογραφικό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα τουρκικά, όπου, αναφέρει ο ίδιος για συμμετοχή του στην «ειρηνική» επιχείρηση στην Κύπρο το 1974.
- Συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα, ΖΑΜΑΝ, στις 24 Ιουλίου 2006, όπου αναφέρεται στην εκπαίδευση που έτυχε από την ΤΜΤ πριν πάει στην Τουρκία για σπουδές και την συμμετοχή του σε αυτή. Αναφέρει ότι ο Ταλάτ κατά τη διάρκεια της μέρα φοιτούσε στο Λύκειο Λευκωσίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν στην ΤΜΤ, παρακολουθώντας εκπαίδευση με όπλα (!!!). Στη συνέχεια, επαληθεύει εκ νέου την κάθοδο του στην Κύπρο στην «ειρηνευτική» επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, μετά από έντονη του διαμαρτυρία για τη μη κάθοδο του στο νησί για βοήθεια των συμπατριωτών του.
- Αναφορά στην εφημερίδα Μάχη, στις 3 Οκτωβρίου 2004, για την μαρτυρία του Ανδρέα Δημητρίου, που αφηγείται τα βασανιστήρια που υπέστη από τον βασανιστή Ταλάτ, στον αστυνομικό σταθμό της Κερύνειας.
- Σχολιασμό της μαρτυρίας του βασανισμένου από τον πρώην κατοχικό ηγέτη, Ανδρέα Δημητρίου, από τους Βουλευτές Ζαχαρία Κουλία και Λευτέρη Χριστοφόρου στην εφημερίδα Μάχη στις 5 Οκτωβρίου 2004.
- Τέλος, παραθέτουμε ηχογραφημένη μαρτυρία του πρώην αιχμαλώτου Ανδρέα Δημητρίου που αποκαλύπτει τον ρόλο του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία αυτά καθώς και το ηχογραφημένο υλικό θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας, προς ενημέρωση του λαού.
Αναμένουμε στα πλαίσια της σωστής δεοντολογίας να υπάρξει ανάλογη προβολή των στοιχείων που παραθέτουμε, ανάλογη με το δριμύ κατήγορω και τον οχετό λασπολογίας που δέχθηκε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) μετά τα γνωστά γεγονότα στη Λεμεσό. Προκαλούμε εκ νέου όσους διαστρέβλωσαν την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα, λέγοντας ότι το κίνημα μας ψεύδεται, να απολογηθούν ενώπιον του λαού.
Τέλος, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επικηρύξουν πάραυτα τον βασανιστή των συμπατριωτών μας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για εγκλήματα πολέμου και να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης.
Επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα νομικά μας δικαιώματα. Τα ψεύδη ορισμένων που προσέτρεξαν να κατηγορήσουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έπεσαν για πολλοστή φορά στο κενό. Η αλήθεια για ακόμη μία φορά έλαμψε.
Μετά τιμής,
Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)
Πιο κάτω ακολουθούν τα στοιχεία του Φακέλου, τα οποία εξαφανίστηκαν και κανένα ΜΜΕ δεν προέβαλε. Φαίνεται η αλήθεια είναι πολύ πικρή και πονάει: 
download 13aa4
- Συνέντευξη του Ταλάτ στην εφημέριδα Ζαμάν στις 24 Ιουλίου 2006, με τίτλο: «Το πρωί μαθητής και την νύχτα αγωνιστής» (κάντε κλικ να το δείτε αυτούσιο το άρθρο). Πιο κάτω ακολουθεί αποσπασματική μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά:
«Σχετικά με τις εθνοπροδοτικές αναφορές που αναφέρονται στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Νοτίου Κύπρου, φαίνεται ότι ήταν αγωνιστής στα νεαρά του χρόνια. Ο Ταλάτ κατά τη διάρκεια της μέρας φοιτούσε στο Λύκειο Λευκωσίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν στην ΤΜΤ. Παρακολούθησε εκπαίδευση με όπλα στην Ενότητα Πολεμιστών. Με την πάροδο του χρόνου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με προδοσία. Είπε στον Τουρκουάζ:
Την μέρα ήμουν μαθητής και τις νύχτες αγωνιστής
Τις δεκαετίες ’80 και ’90 για να φτιάξω σχέσεις με τους Ε/κ πολιτικούς ορίστηκα εθνοπροδότης. (…) Παρόλο που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις προδοτικές εκλογές, από την μέρα που βγήκε στην πολιτική, τον Δεκέμβριο του 2003 έγινε πρωθυπουργός. (…) Ο Τουρκουάζ που κατηγορήθηκε με προδοσία, έψαξε την βιογραφία του νέου πολέμαρχου του Κυπριακού θέματος. Εμφανίστηκε ένα αξιόλογο πορτρέτο. Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που είναι γνωστός μέχρι σήμερα ως επαναστάτης, φαίνεται ότι στα νεαρά του χρόνια ήταν πολεμιστής.
Ο μοναχογιός μιας αγροτικής οικογένειας τουρκοκύπριων που ζούσαν στην Κερύνεια, Μεχμετ Αλί Ταλάτ, ακόμα και όταν ήταν μαθητής ρίχτηκε με πρωτοβουλία στη μάχη. Το 1969 ο Ταλάτ όταν ήταν στην τελευταία τάξη του Τουρκικού Λυκείου Λευκωσίας, συμμετείχε στις ενώσεις πολεμιστών της ΤΜΤ που ίδρυσε η Διεύθυνση επιχειρήσεων. (…) Ο Ταλάτ κάθε μέρα μετά από το σχολείο έπαιρνε τα όπλα στο λόχο. Στις εκπαιδεύσεις έμαθε τις «άτακτες» τεχνικές πολέμου.
Ο Ταλάτ διηγείται εκείνες τις μέρες: την μέρα ήμασταν μαθητές, την νύχτα στρατιώτες. Μετά το μεσημέρι και τις νύχτες είχαμε εκπαιδεύσεις. Την μέρα πηγαίναμε σχολείο τις νύχτες βγάζαμε σκοπιές. Από τις 13.00 και μετά άρχιζαν οι σκοπιές. Βγάζαμε μέχρι τις 01.00-04.00, 04.00-07.00. Οι σκοπιές ήταν τρίωρες. Μετά από το μεσημέρι μέχρι τις 04.00-07.00 το πρωί ήταν οι σκοπιές. Όταν πηγαίναμε στη Κερύνεια τα σύνορα του δρόμου ήταν στη Λευκωσία. Οι θέσεις ήταν εκεί. Βγάζαμε σκοπιά στις στέγες κάποιων σπιτιών. Μετά από την σκοπιά που τελείωνε στις 07.00, στις 08.00 πηγαίναμε σχολείο.
Ο διευθυντής του λυκείου που  φοιτούσε ο Ταλάτ και ένας άλλος στρατιώτης ήταν διοικητές του λόχου.
Οι μαθήτριες που ήταν εθελόντριες έρχονταν στο λόχο και εκπαιδεύονταν στα όπλα. Και αυτές που γίνονταν αγωνίστριες συμμετείχαν στον αγώνα ανεξαρτησίας των Τ/Κ. Ανάμεσα στο 1969-1970 οι γονείς του Ταλάτ που μπήκαν στην ομάδα υποστήριζαν την άμυνα της ΤΜΤ.  Ο μπαμπάς με το αυτοκίνητο γέμιζε στην Λευκωσία βενζίνη και φαγητά. Το 1964 οι Έλληνες που βρίσκονταν στη Κερύνεια μόλις περπατούσαν στους Τουρκομαχαλάδες, μεταφέραμε από τις ορεινές περιοχές με το αυτοκίνητο του μπαμπά τα όπλα των στρατιωτών και της αστυνομίας που έπρεπε να είναι απομακρυσμένοι από την Κερύνεια. Αυτό για αρκετό καιρό δεν το ήξεραν οι Έλληνες. Αυτά που έκανε ο μπαμπάς μου ήταν απαγορευμένα και επικίνδυνα. (…), είπε.
Στα νεαρά του χρόνια έγραφε συνθήματα στους τοίχους, το 1970 πήγε στην Άγκυρα για σπουδές. Η πολιτική του ζωή άρχισε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ορτάντοου, στο τμήμα του Ηλεκτρονικού μηχανικού. Ο Ταλάτ ήταν ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου Κυπρίων φοιτητών Άγκυρας, πιο μετά ήταν ιδρυτικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Κύπριων Φοιτητών που έγινε διάσημος στους Σοβιετικούς. (…) Ο Ταλάτ όρισε νέα παύση ενώ οι Κύπριοι σταμάτησαν ανεξάρτητα από τους Τούρκους και τη Τουρκία. Ίδρυσε με λεβεντιά το Τουρκικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. (…)
Στα στρατόπεδα της Διεύθυνσης επιχειρήσεων εκπαιδεύονταν Κύπριοι μαθητές και ετοιμαζόμασταν να τους στείλουμε στο νησί ξανά. Ο Ταλάτ στα στρατόπεδα στα οποία εκπαιδευόταν προηγουμένως κατά το 1962-1965 είπε ότι δεν συνδέθηκε με κανένα. Ο Ταλάτ μέχρι το 1974 έμεινε στην Άγκυρα. Τις μέρες που αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ορταντοού ξέσπασε ο πόλεμος.  Η Τουρκία στις 20/7 μπήκε στο νησί. Ο Ταλάτ και οι φίλοι του ήθελαν να πάνε στο νησί πριν αρχίσει δεύτερη επιχείρηση, αλλά δεν τους έδιναν άδεια. Μετά από αυτό ο Ταλάτ πηγαίνοντας στην κεντρική ηγεσία του CHP στο Τσάνκα είπε στους Κύπριους νέους «Στην Κύπρο υπάρχει πόλεμος. Εμείς γιατί είμαστε εδώ; Είμαστε στρατιώτες, είμαστε πολεμιστές, πρέπει να πάμε.».
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες τους δόθηκε άδεια να πάνε στο νησί. Από το Μερσίν ανέβηκαν σε μικρό πλοιάριο που πήγαινε κατευθείαν στο νησί, αλλά τους σταμάτησαν σε ένα τουρκικό λιμάνι που ήταν ελεγχόμενο. Γι’ αυτό ο Ταλάτ και οι φίλοι του στον μισό δρόμο επιβιβάστηκαν σε πλοίο. Ο τουρκικός στρατός μπήκε στο νησί από το λιμάνι της Κερύνειας.
Ο Ταλάτ και οι φίλοι του συμμετείχαν στις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις που μετακινούσε το πεζικό που ήταν σε επικίνδυνες θέσεις. Πιο μετά πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επιχείρηση και σχεδίασε τα σημερινά σύνορα. (…) , είπε."
- Επίσημο βιογραφικό του Ταλάτ, στο οποίο αναφέρει ο ίδιος την συμμετοχή του στην "ειρηνική" επιχείρηση στην Κύπρο, προς απάντηση όλων όσων έσπευδαν να τον αγιοποιήσουν, λέγοντας πως το 1974 δεν ήταν στην Κύπρο.
viografiko a229e
"Παρόλο που το 1974 ήρθε στην ειρηνευτική επέμβαση στην Κύπρο, τελείωσε τις σπουδές του στην Τουρκία"
- Επίσης παραθέσαμε πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Μάχης» ημερομηνίας 3 Οκτωμβρίου 2004, στα οποία γίνεται αναφορά στην μαρτυρία του Ανδρέα Δημητρίου και στα βασανιστήρια που υπέστησαν αυτός και οι συγκρατούμενοι του στον αστυνομικό σταθμό της Κερύνειας. Εξώφυλλο της εφημερίδας παραθέτουμε πιο κάτω:
maxiKiriakiTitlos 4cabd
eksofilloOLOkiriaki 54b70
- Στο φάκελο προστέθηκε και άλλο εξώφυλλο της εφημερίδας «Μάχης», ημερομηνίας 5 Οκτωμβρίου 2004, όπου και πάλι στο πρωτοσέλιδο κάνει αναφορά στα σχόλια που έγιναν τόσο από τον τότε Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, όσο και από τον τότε Βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, όσον αφορά τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι του αστυνομικού σταθμού Κερύνειας, από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ακολουθεί το ένθετο της εφημερίδας.

maxhTRITIdate 6d108
talatTriti 3eb85
http://www.elamcy.com/
http://enotikokinima.blogspot.gr/2014/06/1974_13.html?spref=fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου