Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΕΑ

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Με συγκίνηση, αλλά και με αίσθημα χρέους, εκ μέρους της οικογενείας της κυρίας Ευηρίας Ιωάννου Αντωνακέα, σας καλωσορίζω στο σημερινό Φιλολογικό Μνημόσυνο, προς Τιμή του Αείμνηστου Στρατηγού Ιωάννου Αντωνακέα και της στηλοβάτισσας συζύγου του, αείμνηστης Μιράντας. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας, ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Ταξίαρχο επί τιμή Γεώργιο Ροδόπουλο που θα αναφερθεί σήμερα στο έργο τους, καθώς και τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγο Παντελή Μαυροδόπουλο και τον πολυγραφότατο Αντιστράτηγο Γεώργιο Τζουβαλά.
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Πριν από ένα χρόνο, έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας, ο στρατηγός Ιωάννης Ν. Αντωνακέας, ένας σύγχρονος ήρωας, ένας αξιωματικός που τίμησε την στολή του. Γιος του Νικολάου Αντωνακέα, νομάρχη του Ιωάννη Μεταξά και συγγραφέα των βιβλίων «Φαυλοκρατία» και «Φως στο σκότος της Κατοχής», αδελφός του γνωστού επίσης στρατηγού-συγγραφέα Αριστομένη Αντωνακέα, καθώς και του αγωνιστή της Εθνικής Αντιστάσεως Κώστα. Τραγικό άλλα και συγκινητικό συνάμα, το γεγονός ότι τον ακολούθησε εντός μιας εβδομάδος, ανήμερα της επετείου των γάμων τους, η λατρευτή σύζυγός του, Μιράντα.
Όλοι τώρα πια είναι μαζί με τον δημιουργό μας. Η οικογένεια Αντωνακέα υπήρξε υποδειγματική πατριωτική οικογένεια, με αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία της Πατρίδος, με καταδίκες εις θάνατον από Γερμανούς και κομμουνιστές. Μια Μανιάτικη οικογένεια της τιμής και του χρέους.
Ο στρατηγός Ιωάννης Αντωνακέας στάθηκε όρθιος όλα αυτά τα χρόνια της αντεθνικής και ισοπεδωτικής Μεταπολιτεύσεως, ενασχολούμενος, δημιουργώντας και στηρίζοντας πατριωτικές επάλξεις που θωράκιζαν την ιστορική αλήθεια και την εθνική αυτογνωσία. Σημαντική έπαλξη του το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος (Ι.Σ.Μ.Ε.) που επί πολλά έτη κυκλοφορούσε την εφημερίδα «Στρατηγικαί Μελέται», η οποία υπερασπιζόταν και ενημέρωνε για όλα τα εθνικά μας θέματα, την γλώσσα, ενάντια στην κομμουνιστική πλαστογράφηση της Ιστορίας και τόσα άλλα θέματα.
Ο στρατηγός πρωτοστατούσε πάντα στα εθνικά μνημόσυνα και στις εθνικές εκδηλώσεις, ομιλίες και συγκεντρώσεις. Τα εμπεριστατωμένα κείμενα του σε εφημερίδες και περιοδικά υπήρξαν καθοριστικά, αποκαλυπτικά και χρήσιμα για όλους εμάς τους αναγνώστες του. Σημαντική ήταν η συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία μας για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου του Ελευθερωτού και Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στο Βίτσι, για τους πεσόντες στον αντισυμμοριακό αγώνα 1946-49.
Αυτή είναι η δική μου μαρτυρία για έναν αγωνιστή και ενεργότατο απόστρατο στρατηγό, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμάει για την Πατρίδα. Έτσι τον γνώρισα πριν από 37 χρόνια, 16χρονο παιδί τότε, και έτσι τον βίωσα μια ολόκληρη ζωή.
Είναι δεδομένο πως από τους εξαιρετικούς συναδέλφους του που θα ακουστούν στην συνέχεια, αλλά και σε αυτά που θα γραφτούν μετά, θα ειπωθούν πολλά περισσότερα για εκείνον τον στρατηγό της τιμής.
Λένε, πως πίσω από κάθε σημαντικό Άνδρα, υπάρχει μια σημαντική Γυναίκα, στην περίπτωση του Ιωάννου και της Μιράντας Αντωνακέα, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Λένε επίσης πως κανείς δεν πεθαίνει, εάν η μνήμη του τιμάται από άλλους, ακόμα περισσότερο όμως όταν σε τιμά, όπως σήμερα, πρώτα από όλους το ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου