Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΛΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Και μόνο η «γλώσσα του σώματος» προδίδει, ότι στην περίπτωση του νέου Τούρκου υπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίπτωση με κάμποσα στοιχεία φαιδρότητας, όπως με τον προκάτοχο της θέσης, τον Εγκεμέν Μπαγκίς.
Ο Μεβλούτ Καβούσογλου που ανέλαβε το πόστο, φαίνεται πως – βοηθούντων και των αρνητικών για την Τουρκία συγκυριών – θα αποφύγει το υπερφίαλο προφίλ που πρόβαλλε στις Βρυξέλλες και όπου αλλού βρισκόταν ο Μπαγκίς και θα επιχειρήσει να αλλάξει την εικόνα της Τουρκίας.
Στο πρώτο του δείγμα, ο Καβούσογλου επιχείρησε διπλωματικό άνοιγμα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Κυριάκο Λουκάκη, εξαιτίας της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.
Αναγνώρισε, ότι τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «under all conditions» (κάτω από όλες τις περιστάσεις) όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, ενώ καλωσόρισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας (μεταναστευτικό, ενέργεια κ.λπ.).
Το θέμα είναι, ότι τη συγκεκριμένη έκφραση τη χρησιμοποίησε σε μια προσπάθεια να πει στην Αθήνα, ότι και τώρα, στις «ειδικές συνθήκες» που επικρατούν στην Τουρκία, αναμένει την ελληνική υποστήριξη. Υπενθυμίζεται, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο ίδιος ο αρμόδιος για τα θέματα της διεύρυνσης Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, έχουν αντιδράσει με τον χειρισμό της υπόθεσης των ερευνών για τα ζητήματα της διαφθοράς από τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Παρόλα ταύτα, η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, θα κατορθώσει να ανοίξει ένα τουλάχιστον ακόμα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, με βέλτιστο σενάριο όπως αυτό εκφράστηκε από τον ίδιο τον Νταβούτογλου, το άνοιγμα των κεφαλαίων 17, 23 και 24. Ενδεχομένως, στρατηγική της Τουρκίας να αποτελέσει μια απόπειρα να διχάσει Αθήνα και Λευκωσία και αυτό θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαιτέρως από την ελληνική πλευρά. Θα εξηγήσουμε…
Ήδη, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι το ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος» δεν θα πραγματοποιήσει το 2014 έρευνες σε «αμφισβητούμενα» ύδατα… Μια δήλωση η οποία αφενός σε χαροποιεί, διότι η Τουρκία θα αποφύγει σοβαρές προκλήσεις με άξονα το ζήτημα των υδρογονανθράκων, αλλά αφετέρου δεν παύει να συνιστά απόπειρα «γκριζαρίσματος» κι άλλων περιοχών…
Κατά συνέπεια, μια πιθανή τουρκική στρατηγική, θα εστίαζε στο να δώσει κάποια κίνητρα – ανταλλάγματα στην ελλαδική πλευρά ζητώντας το άνοιγμα κεφαλαίου διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να παρακάμψει την «κόκκινη γραμμή» Αθηνών και Λευκωσίας που αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το πολύ απλό δηλαδή επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία στον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της!

Η Αθήνα προς το παρόν, διαμηνύει στην Άγκυρα ότι η πολιτική της υποστήριξης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ως έχει.


http://www.defence-point.gr/news/?p=92734

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου