Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Ν’ αηλίί εμάς και βάι εμάς, ΄πάρθεν η Ρωμανία».
Η Ρωμανία ’πέρασεν, η Ρωμανία ’πάρθεν.
Η Ρωμανία κι αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.
(Δημοτικό τραγούδι του Πόντου)

Η στρατηγική του ποντιακού ελληνισμού
Αφορά κυρίως δράση για τη νεολαία

«…πολλαὶ δὲ διέξοδοι καὶ ἔπαινοι καὶ ἐγκώμια παλαιῶν ἀνδρῶν ἀγαθῶ ἵνα ὁ παῖς ζηλῶν μιμῆται καὶ ὀρέγηται τοιοῦτος γενέσθαι»     Πλάτων


Αγαπητοί συμπατριώτες,


Στο πνεύμα της στρατηγικής που καθορίσαμε για τον ποντιακό ελληνισμό ως Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», εμπίπτει και η αναγκαία προσπάθεια, να προφυλάξουμε την ποντιακή νεολαία κυρίως από την παρακμιακή πορεία της ελληνικής κοινωνίας και τη διαφθορά και τη σήψη που νομοτελειακά την ακολουθεί.

Ο ποντιακός ελληνισμός, κυρίως εκεί που είναι συμπαγής, προσπαθεί να προφυλαχτεί από τις εκφυλιστικές επιδράσεις, που ως σαράκι τρώει τα ηθικά και πνευματικά αποθέματα των Ελλήνων.

Οι Πόντιοι, προς τιμή τους, κρατούν ακόμη αντιστάσεις, αλλά μέσα στο γενικότερο βόρβορο, πόσο θα μπορούν να αντισταθούν ακόμη;

Το πολιτικό σύστημα που μας έχει κυβερνήσει και μας κυβερνά, με τη συνδρομή και των ξένων, μετά την μεταπολίτευση κυρίως (πριν από την μεταπολίτευση τα πράγματα ήταν καλύτερα), δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά, μέσα από τη διαφθορά και την απαξίωση κάθε συστήματος οραμάτων και αξιών του ελληνικού πολιτισμού, να αφανίσει την Ελλάδα. Οι ξένοι κάνουν τη δουλειά τους. Τις αιτίες πρέπει να αναζητήσουμε εντός των τειχών.

Η νεολαία μας, όση μείνει σ’ αυτόν τον κατά τα άλλα ευλογημένο τόπο, διατρέχει άμεσο κίνδυνο να μολυνθεί και να διαφθαρεί κι’ αυτή μέχρι μυελού οστέων. Κυρίως γιατί δεν έχει πρότυπα και υποδείγματα για να εμπνευστεί και ακολουθήσει.

Θα πρέπει να αντιδράσουμε και να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας το μοιραίο. Η παθητικότητα οδηγεί στην καταστροφή.

Κυρίως εμείς που κρατάμε ακόμη τις αξίες που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, οι οποίοι σ’ όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν γι’ αυτό που έλεγαν: «Τα παιδία να μαθάνε γράμματα και ίνουνταν ανθρώπ!».

Αξεπέραστες σοφίες του Ποντιακού Ελληνισμού, που έρχονται από χιλιετίες ως παρακαταθήκη. «Και να ίνουνταν ανθρώπ!». Όχι μόνο να μάθουν γράμματα, που στο κάτω κάτω της γραφής, δεν σε κάνουν πάντοτε άνθρωπο, αλλά βασικά με τη μάθηση και την απαραίτητη αγωγή να γίνουν άνθρωποι, δηλαδή άξιοι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία. Αυτή τη φράση κληρονομήσαμε από τους Πόντιους γονείς μας.

Το πρόβλημα είναι πώς θα προφυλάξουμε, διευρύνουμε και αυξήσουμε αυτές τις αξίες, με τις οποίες οφείλουμε να διαμορφώσουμε την αγωγή της νεολαίας μας.

Σήμερα χάθηκαν τα πρότυπα και αυτά που έχουμε οι διάφοροι επιτήδειοι αποδομητές της εθνικής συνείδησης και της ιστορικής μας κληρονομιάς, προσπαθούν να τα ακυρώσουν και αμαυρώσουν. Θέλουν να καταστρέψουν την ιστορική μας μνήμη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Όλα τα πρότυπα και παραδείγματα και υποδείγματα της ζωής μας προσπαθούν να τα διαβάλουν με τον πιο αισχρό τρόπο. Τον ένα ήρωα, τον κάνουν ομοφυλόφιλο, (τον Κολοκοτρώνη), τον άλλο κλέφτη και λωποδύτη (Μακρυγιάννη), τον άλλο έτσι, τον άλλο αλλιώς, ώστε η ελληνική νεολαία να μην μπορεί να κρατηθεί από πουθενά και να μη βλέπει φως πουθενά.

Γι’ αυτό εκείνο που προέχει να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό είναι εμείς οι Πόντιοι να αναδείξουμε τις δικές μας μοναδικές προσωπικότητες, ήθους, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού, για να αποτελέσουν παράδειγμα, υπόδειγμα και πρότυπο για την καινούργια γενιά.

Αυτοί που έπρεπε σήμερα να διδάξουν ήθος, αξιοπρέπεια και πατριωτισμό είναι, οι περισσότεροι, σάπιοι. Από πού και πώς να κρατηθεί η ποντιακή νεολαία; Μόνο στα παραδείγματα των γονέων και των άξιων προσωπικοτήτων του ποντιακού ελληνισμού, υπάρχει η ελπίδα, όπως παραδειγματικά ήταν ο Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης, ο Λεωνίδας Ιασωνίδης, ο Φίλων Κτενίδης, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο σοφός πολιτικός Γιάννης Πασαλίδης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης (από μητέρα Ποντία από τη Τραπεζούντα) και πολλοί άλλοι.

Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι, διαμάντια φωτεινά, που μπορούν να φρονηματίσουν την ποντιακή νεολαία πριν είναι αργά, γιατί ο κατήφορος φαίνεται πως ακόμη δεν έχει τέλος.

Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα, από τα πολλά. 

Παράδειγμα και μέθοδος
Ασφαλώς και θα αναρωτηθεί κανείς πώς μπορεί να γίνουν όλα αυτά.

Θα αναφέρω ένα συγκεκριμένο μέτρο και οι αρμόδιοι ας στύψουν το μυαλό τους για να βρουν και άλλες κατάλληλες μεθόδους και να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το μοιραίο, όπως τονίσαμε πιο πάνω.

Ό άνθρωπος πάντοτε έχει δυνατότητα να βρίσκει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Φυσικά κάτω από δύο προϋποθέσεις:

1. Να έχει τη θέληση να βρει τη σωστή λύση και

2. Να έχει τη ικανότητα να βρει τη σωστή λύση και να την προωθήσει στην πράξη.

Οι προτάσεις που θέλουμε να κάνουμε ως Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών είναι η εξής:

α) Να καταρτιστεί κατάλογος από τις πιο αξιόλογες ποντιακές προσωπικότητες. Μερικές αναφέραμε ανωτέρω.

β) Να αναλάβουν τα κατά τόπους σωματεία να προκηρύξουν διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία για μία από αυτές τις ποντιακές προσωπικότητες.

γ) Να κριθούν οι καλύτερες εργασίες και να σταλούν κάπου κεντρικά, π.χ. στην ΠΟΕ, η οποία π.χ. θα αναθέσει το έργο στην Ένωση Ποντίων εκπαιδευτικών, για να κρίνουν τις καλύτερες εργασίες.

δ) Θα πρέπει να βραβευτούν οι καλύτερες εργασίες, για να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

ε) Με βάση αυτές τις εργασίες να γίνουν σεμιναριακές ομιλίες στα σωματεία, κυρίως σε επετειακές εκδηλώσεις. Π.χ. Στις 27 Απριλίου κάθε χρόνο να αναδεικνύεται ο ρόλος και η στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκείνη την εποχή Χρύσανθου. Μόνο ως ένα παράδειγμα.

Τελικά να ασχοληθεί η ποντιακή κοινότητα, εκτός από τους χορούς και με αυτό το πολιτιστικό έργο, ώστε και τα δύο να αποτελέσουν ένα αρμονικό και δυναμικό σύνολο.

Αυτά όλα αποτελούν σταχυολόγηση μονάχα των πνευματικών διεργασιών που μπορούν να ανυψώσουν και το πνευματικό επίπεδο της ποντιακής νεολαίας και να την εκπαιδεύσουν στα νάματα του ποντιακού ελληνισμού και μ’ αυτό τον τρόπο να την προφυλάξουν από τον ξεπεσμό και τον εκφυλισμό.

Εκτός αυτού θα αναπτύξουν την ευγενή άμιλλα σε έργα που εμπνέουν, δίνουν τη δυνατότητα στη νεολαία μας να αναπτύξει δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Ας δοκιμάσουμε στην πράξη τα ανωτέρω.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»

Στρατήγη 7, 154 51 Νέο Ψυχικό
Τηλ.: 210-6728610
210-6212075
FAX: 210-6728624
Κιν.: 6944728768 & 6944451440
Ηλ. δ/νση: damon@dammonpontos.gr

Α.Φ.Μ. 90132367
Α΄ Δ.Ο.Υ. ΑΘΗΝΩΝ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Τσαλουχίδης                  Δαμιανός Βασιλειάδης

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3632.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου