Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ''Η ΧΑΛΚΗ''

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Για ''Έκπληξη Θεολογικής Σχολής'' γράφει ο τουρκικός Τύπος και προαναγγέλλει -πάλι! - άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης στο πλαίσιο του «πακέτου εκδημοκρατισμού» πάνω στο οποίο εργάζεται η τουρκική Κυβέρνηση

Η ρύθμιση για την οποία γίνεται - νεα - αναφορά προέκυψε, μεταξύ άλλων, από συνάντηση που είχαν οι Αντιπρόεδροι της τουρκικής Κυβέρνησης κκ Μπουλέντ Αρίντς, Μπεσίρ Αταλάι, Μπεκίρ Μποζντάγ και Χουσείν Τσελίκ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Σαντουλάχ Εργκίν και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μουαμέρ Γκιουλέρ προχθές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ίντζεκ. Στη σύσκεψη αυτή, έλαβε μέρος και ο Σύμβουλος της Πρωθυπουργίας κ. Εφκάν Αλλά.
Στη συνάντηση που ξεκίνησε στις 23.30 και κράτησε μέχρι πρωίας δόθηκε η τελευταία μορφή στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» πάνω στο οποίο η Κυβέρνηση πραγματοποιεί εργασίες εδώ και ένα διάστημα. Στο πακέτο συμπεριελήφθη ως έκπληξη - αναφέρεται - και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Γι αυτό το θέμα, εδώ και ένα διάστημα γίνονταν εργασίες στην Πρωθυπουργία. Και μελετάται,λέει, η φόρμουλα που θα δώσει τη δυνατότητα στο άνοιγμα της Σχολής ως ''Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή''. Το πακέτο, στο οποίο δόθηκε η τελευταία μορφή του, θα υποβληθεί, το συντομότερο δυνατό στον Τουρκο πρωθυπουργό κ.Ερντογάν.

Στο έγγραφο οράματος 2023 των 63 άρθρων του Κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, σχεδιάζονται να συμπεριληφθούν και οι εξής μεταρρυθμίσεις,σύμφωνα με την Haberturk :
 
  • Θα ανοίξει ο δρόμος για βοήθεια από το Θησαυροφυλάκιο στα κόμματα που είναι κάτω του εκλογικού ορίου
  • Θα γίνει το πέρασμα στο σύστημα εκλογών συρρικνωμένων περιφερειών
  • Θα αυξηθεί ο αριθμός των περιφερειών στις μεγάλες πόλεις και θα δημιουργηθούν συρρικνωμένες περιφέρειες των πέντε (5) βουλευτών
  • Θα καταργηθεί η διάταξη ότι δεν είναι αποδεκτά ονόματα πέραν των τουρκικών στις περιοχές εγκατάστασης και
  • Θα ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί ονόματα στις τοπικές γλώσσες
    μέλη του ΡΚΚ που δεν είχαν ανάμιξη σε βία θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους
  • Θα επέλθει ελευθερία περιβολής στο δημόσιο
  • Θα δοθεί στα τζεμεβί καθεστώς κέντρου πίστης και πολιτισμού.
  • Θα αντιμετωπίζονται τα τιμολόγια ηλεκτρισμού και νερού στα τζεμεβί (χώροι προσευχής αλεβιτών).
  • Θα χορηγείται δωρεάν έκταση και θα δίδεται μισθός στους ανώτατους αλεβίτες κληρικούς.

Εξάλλου η εφημερίδα Turkiye με τον τίτλο «Εκδημοκρατισμός σε τέσσερα βασικά κεφάλαια» γράφει ότι το πακέτο εκδημοκρατισμού για το οποίο η Κυβέρνηση έκανε εργασίες εδώ και μακρό χρονικό διάστημα θα υποβληθεί τώρα στον Πρωθυπουργό. Οι βασικές γραμμές του πακέτου θα είναι : Οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες, οι πιστοί και οι μη μουσουλμάνοι.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος με τον τίτλο «Ανοίγει λευκή σελίδα» γράφει ότι ολοκλήρώθηκαν οι εργασίες αναφορικά με το πακέτο εκδημοκρατισμού που έχει κρίσιμη σημασία για τη διαδικασία για τη λύση. Το πακέτο εντός της εβδομάδος θα υποβληθεί στον Τουρκο Πρωθυπουργό και η τελική απόφαση θα ληφθεί από αυτόν. Λέγεται πως κατά τη συνάντηση των ενδιαφερομένων Υπουργών με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας θα γίνουν και ορισμένες αλλαγές στο πακέτο. Στο πακέτο υπάρχουν τέσσερεις ομάδες, οι οποίες αισθάνονται τον εαυτό τους από τους “Άλλους” στην Τουρκία. Αυτές οι τέσσερεις ομάδες είναι : οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες, οι πιστοί και οι μη μουσουλμάνοι. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του πακέτου ελήφθησαν υπόψη τα αιτήματα και οι δυσκολίες των ομάδων αυτών, αναφέρεται. Στο πακέτο, που λαμβάνουν μέρος και ορισμένα αιτήματα του κόμματος ΒDP ακόμα και του CHP και του MHP, θα υπάρχουν τα εξής :


  • Στους μη μουσουλμάνους που κατάγονται από την Τουρκία και ζουν στο εξωτερικό θα δοθεί το δικαίωμα του πολίτη. Το θέμα αυτό συμπεριελήφθη στις συζητήσεις αναφορικά με την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και στην Έκθεση των Σοφών
  • Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βιώνονται στο θέμα της επιστροφής των ακινήτων των μειονοτικών βακουφίων. Τις εργασίες για το θέμα αυτό τις κάνει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς.
  • Θα γίνουν ρυθμίσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τα μέλη των οργανώσεων, τα οποία δεν είχαν λάβει μέρος σε αδικήματα που είναι μία από τις σημαντικότερες φάσεις της διαδικασίας για τη λύση. Θα έρθουν στην επικαιρότητα αλλαγές στους νόμους περί μεταμέλειας και επιστροφής στα σπίτια.

Αρμόδιοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είπαν κατα την εφημερίδα πως το εν λόγω πακέτο φέρει το χαρακτήρα μιας «λευκής σελίδας» για τους τομείς, οι οποίοι αισθάνονται τον εαυτό τους «από τους Άλλους» (ξένοι) στην Τουρκία. Οι ίδιοι είπαν και στην περίπτωση που αποσυρθεί το ΡΚΚ και στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί, εμείς αυτά θα τα κάνουμε. Το πακέτο δεν είναι μόνο προς την κατεύθυνση για το ΡΚΚ.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που τα δυο αυτά δημοσιεύματα έχουν έναν κοινό πυρήνα, το δεύτερο δεν κάνει αναφορά στην Χάλκη. 


http://www.onalert.gr/stories/anwtath-epaggelmatikh-sxolh-h-chalkh



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου