Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΛΚΗ...ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με μία ασυνήθιστα αιχμηρή για τα ελληνικά διπλωματικά ειωθότα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις αιτιάσεις του Μπουλέντ Αρίντς περί του ζητήματος αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας στην ουσία υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει φροντίσει εδώ και δεκαετίες για τις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης η οποία πέραν όλων των άλλων από εκατοντάδες χιλιάδες έχει μειωθεί σε μερικές χιλιάδες και φθίνει σταθερά βαίνοντας προς βέβαιη εξαφάνιση.
Η ακριβής διατύπωση της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και περιμένουμε.
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Όσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.
Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.
Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».
Κλείνουμε τη συγκεκριμένη ανάρτηση προχωρώντας και στην επισήμανση, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η δέσμευση κονδυλίων για τη κατασκευή ενός μουσουλμανικού τεμένους, ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ, όπως κάποιοι στον Δήμο Αθηνών εύχονται, από την ελληνική πολιτεία, το οποίο θα ελέγχεται από αυτή με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προλαμβάνει καταστάσεις τύπου μετατροπής του από χώρο λατρείας σε χώρο εκτροφής ακραίων και κοινωνικά επικίνδυνων ιδεολογιών.

Αναφορικά δε με το ζήτημα της κατασκευής του τζαμιού και σε σχέση με το κατά πόσο είναι πρέπον μία ελληνορθόδοξη πρωτεύουσα εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία φιλοξενεί και μία ευμεγέθη μουσουλμανική κοινότητα, να αποκτήσει και ένα λατρευτικό χώρο της συγκεκριμένης θρησκείας δεν έχουμε παρά να υπενθυμίσουμε το ακόλουθο:
Ακόμα και η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έδρα του προκαθήμενου της Ανατολικής Χριστιανοσύνης, διέθετε ένα, το οποίο δεν είχε κατασκευαστεί την εποχή όπου το Βυζάντιο ήταν υποτελές στους Οθωμανούς, αλλά κατά τη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα των προγόνων μας κατά του αραβικού κινδύνου.
Αυτά για όσους αρέσκονται στην Ιστορία αλλά και για τους «φίλους και συμμάχους» οι οποίοι προσπαθούν να μας κάνουν και μαθήματα θρησκευτικής ανοχής. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Οθωμανική πραγματικότητα όπως την οραματίζεται ο θαυμαστής του Αμπντούλ Χαμίτ, Αχμέτ Νταβούτογλου.


http://www.defence-point.gr/news/?p=75642



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου