Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό, καθώς μόνο δύο γραμμές είναι η αναφορά στη λαμπρή ιστορία του Σουλίου και στους ήρωές του, στο σχολικό βιβλίο ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου! Λίγες λέξεις, και αυτές γενικές και αόριστες, για το προπύργιο της ελευθερίας των Ελλήνων.
Αυτό επεσήμανε ο φιλόλογος Αλέξανδρος Μουσελίμης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Θεσπρωτίας σε εκδήλωση – αφιέρωμα  στην τοπική ιστορία, με θέμα: «Προεπαναστατικά κινήματα στην Ήπειρο και η ανάμειξη των Ευρωπαϊκών δυνάμεων – Η απελευθέρωση της Ηπείρου (1912 – 13)».
Ο κ. Μουσελίμης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός αυτό, αφού πρόκειται για απόκρυψη της αληθινής ιστορίας από τη νέα γενιά. Υπογράμμισε, ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για τους Μποτσαραίους, ούτε για τους Τζαβελλαίους, ούτε για τον καλόγηρο Σαμουήλ, ούτε βέβαια για τα κατορθώματα των ένδοξων Σουλιωτών, που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Και είναι βέβαια εύλογες οι απορίες, γιατί στα σχολικά εγχειρίδια υποτιμάται τόσο πολύ η ιστορία του Σουλίου.
Η εκδήλωση
Σε ό, τι αφορά την εκδήλωση που έγινε στη Θεσπρωτία, χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης, και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Θεσπρωτίας Χρυσούλα Αναγνώστου, η οποία σημείωσε πως η ιστορική μνήμη είναι καθοδηγητική δύναμη προς το μέλλον.
Στο «Κίνημα του Διονυσίου Φιλοσόφου» αναφέρθηκε ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Γεώργιος Καπρινιώτης, για «Το Σούλι ως προπομπό της Εθνεγερσίας» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Μουσελίμης, ενώ το θέμα «η Πάργα στις αρχές του 19ου αιώνα και ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων» ανέπτυξε ο φιλόλογος – ιστορικός Κώστας Παπαρούνας.
Τέλος, «Ιστορικές σελίδες από την απελευθέρωση της Ηπείρου και παράλληλη προβολή φωτογραφικών τεκμηρίων» ήταν το θέμα της σχολικής συμβούλου Φιλολόγων Θεσπρωτίας Μαρούλας Παπαευσταθίου – Τσάγκα. Ηλίας Μάκος, 

proinoslogos.gr
http://ellas2.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου