Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«TΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, αποδείχθηκε μικρό για τις ανάγκες της παγκόσμιας προβολής των ντοκιμαντέρ «Ιμβρος-Τένεδος της Μνήμης και της Λήθης» του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου & Πάνου Αγγελόπουλου.  Περίπου 3000 άτομα,  από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιδρύματος  για τα δύο πολύπαθα νησιά μας,  τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 το απόγευμα στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ερμήνευσε   ζωντανά τη μουσική των ντοκιμαντέρ. Η ενορχήστρωση και επιμέλεια της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Παπαχριστούδη ενώ συμμετείχαν και οι σολίστες Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο) και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι).
Αμέσως μετά την προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ για την Τένεδο ακολούθησαν οι σύντομες ομιλίες του επίκουρου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελου Συρίγου και της ψυχής της βραδιάς και Γ.Γραμματέως του Ιδρύματος Ειρήνης Σαρίογλου.
Ο κ. Συρίγος εξήγησε με απλή  και κατανοητή γλώσσα την ιστορία του κάθε νησιού από την αρχαιότητα  μέχρι τις ημέρες μας. Είναι δύο νησιά σαν την Ανδρο και την Τήνο, αν δεν έκαναν το λάθος να βρίσκονται στο λάθος σημείο, στην είσοδο του Ελλήσποντου, τόνισε ο καθηγητής.  Από το αγκυροβόλιο των Ελλήνων στο τέχνασμα του δούρειου ίππου για την άλωση της Τροίας, την πυρπόληση της τουρκικής υποναυρχίδας από τον Κανάρη, ως την απλευθέρωση των νησιών  το 1912 από τον Ελληνικό στόλο, μέχρι την συνθήκη της Λωζάνης όπου τα δύο νησιά αποδόθηκαν στην Τουρκία. Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν περισσότερο μια συνθήκη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τουρκίας, οι ελληνοτουρκικές διαφορές χρησιμοποιήθηκαν ως πίεση για να ασκηθεί πίεση ή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία. Στη συνέχεια τα αρθρα της συνθήκης της Λωζάνης ακαταπατήθηκαν από την Τουρκία και φτάσαμε στην εκδίωξη του  ελληνικού πληθυσμού των νησιών. Σήμερα στην Τένεδο έχουν απομείνει 8 Ελληνες και στην Ιμβρο 240 περίπου, όλοι υπέργηροι. Πρίν 3 χρόνια το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα δυο νησιά, τα μοναδικά νησιά του Αιγαίου στα οποία ο πληθυσμός σήμερα δεν είναι ελληνικός.
Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα στηρίζεται σε μια συλλογική δουλειά, από πολλούς ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό το όραμα, με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τόνισε στο χαιρετισμό της η Ειρήνη Σαρίογλου και ευχαρίστησε τον κόσμο που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο και τέλος τους εθελοντές του Ιδρύματος.
Ακολούθησε η σειρά του ντοκιμαντέρ για την Ιμβρο, ιδιαίτερης πατρίδας του Οικουμενικού Πατριάρχη, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η πρωτοβουλία του ΙΔΙΣΜΕ.
Η εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη -με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου- παρουσιάστηκε  στην Γκαλερί του Θεάτρου.
Η αφήγηση στο ντοκιματέρ  γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli.


http://mikrasiatis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου