Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «Χ»


20.01.2013: Ο πρόεδρος της «Χ», Γιάννης Γιαννάκενας, τόνισε την σημασία της αλληλεγγύης στις σημερινές δύσκολες στιγμές.

20.01.2013: Ο αντιπρόεδρος της «Χ», Σπύρος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στους αγώνες της «Χ».

20.01.2013: Πλήθος μελών και φίλων της «Χ» στην κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου το μεσημέρι, πραγματοποιήσαμε την πατροπαράδοτη κοπή της βασιλόπιτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», στα νέα μας γραφεία (Πανεπιστημίου 64) στην αίθουσα διαλέξεων «Γεώργιος Γρίβας - Διγενής», με αθρόα προσέλευση μελών και φίλων της «Χ». Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία των επιζώντων μαχητών μας, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να ξανασμίξουν και θα θυμηθούν τις παλιές ένδοξες ημέρες, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις νεωτέρων, σχετικά με τα χρόνια εκείνα. Γενικά, οι συζητήσεις περιστράφηκαν στις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, και, δυστυχώς, οι περισσότερες (αν όχι όλες) κατέληγαν στην σημερινή θλιβερή πραγματικότητα που διέρχεται αυτήν την στιγμή η Πατρίδα μας.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της «Χ», Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Χιτών και στο σημερινό καθήκον ημών των νεωτέρων να φανούμε αντάξιοί τους, στην σημερινή δύσκολη για την πατρίδα μας πραγματικότητα. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε όρθιοι τις κρίσιμες αυτές στιγμές, να δώσουμε στον αγώνα μας από το υστέρημά μας, μη υπάρχοντος περισσεύματος, πλέον. Αυτό κάνει πιο συνειδητή και πιο επιτακτική την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη στο δικό μας χώρο. Σε κρίσιμες στιγμές, όπως σήμερα, δεν μπορεί να κοιτάμε αυτά που μας χωρίζουνε, αλλά αυτά που μας ενώνουνε, για τον ένα και μέγα σκοπό που είναι πάντα η Πατρίδα. Η αίθουσα «Γεώργιος Γρίβας - Διγενής» είναι ένας χώρος που φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτήν την ενότητα, μία έπαλξη ανασυγκρότησης σκέψεως και ιστορικής αλήθειας, γι’ αυτό έχει προγραμματιστεί εκεί μία σειρά διαλέξεων ιστορικού και πατριωτικού περιεχομένου.
Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της «Χ», Σπύρος Σταυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Γεώργιο Γρίβα, την ίδρυση της «Χ», τους αντιστασιακούς της αγώνες, αλλά και τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε η Οργάνωση, όχι μόνο από τους κομμουνιστοσυμμορίτες, αλλά και από το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, πριν και μετά την Κατοχή, και τον ιδιαίτερα βρώμικο και ύπουλο ρόλο των Άγγλων, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της γνωστής πολιτικής τους του «διαίρει και βασίλευε».
Μετά το πέρας της ομιλίας, εψάλη ο ύμνος της «Χ», το τραγούδι των Χιτών και τέλος ο εθνικός ύμνος. Ακολούθως, ο ιερέας ευλόγησε την βασιλόπιτα και έκοψε τα πρώτα κομμάτια, ως εξής: Πρώτο κομμάτι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας μας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο στην Οργάνωση «Χ», και το πέμπτο σε όσους αγωνίστηκαν για την Ελλάδα μας, γιατί σε αυτούς αξίζει η τιμή. Μετά ανέλαβε να κόψει και να ονοματίσει τα υπόλοιπα κομμάτια ο Πρόεδρος, ο οποίος τα έδωσε στους επιζώντες Χίτες μαχητές Τάκη Μεγαλοοικονόμου, Γιώργο Λυτίνα και Χρήστο Μπουρνιά, στον επιζώντα της οικογένειας Χαμόδρακα (4 νεκροί) Θεοφάνη Χαμόδρακα, τον συνταξιούχο σήμερα αστυνομικό Άγγελο Λιόντα, ο οποίος τότε βοήθησε τους Χίτες μαχητές με την ιδιότητά του ως νεαρού αστυνομικού, και τέλος στην Γεωργία Κυριακόπουλου, αδελφή του δολοφονηθέντος Χίτη Ιωάννη Κυριακόπουλου (στην οποία, σημειωτέον, έπεσε και το φλουρί).
Στους παρευρισκομένους μοιράστηκαν κομμένα και τυλιγμένα κομμάτια βασιλόπιτας, μέσα στα οποία βρίσκονταν 5 φλουριά και αυτοί που τα βρήκαν, τα αντάλλαξαν με ένα σηματάκι πέτου της «Χ». Μετά οι προσκεκλημένοι μας απεχώρησαν προβληματισμένοι μεν με την σημερινή κατάσταση, αλλά και ευχαριστημένοι που έχουν πλέον ένα χώρο δικό τους, ένα δικό τους αγωνιστικό μετερίζι, που βαδίζει επάνω στα χνάρια των Χιτών και τις αρχές του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή. 

http://www.metopo.gr/article.php?id=5746


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου