Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ


Του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1895 έφευγε από τη ζωή ο Ιωάννης Μ. Μπάγκας, ο Έλληνας που εκπροσώπησε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου 1814 στην Κορυτσά, από φτωχούς γονείς, επαγγελόταν από μικρή ηλικία τον ράφτη. Σε ηλικία 19 ετών, αρνείται να παντρευτεί και ξενιτεύεται στην Αίγυπτο, όπου εργάζεται ως ράφτης για 14 χρόνια. Αναζητώντας καλύτερη τύχη βρίσκεται στη Ρουμανία, ασχολείται με κτηματικές επιχειρήσεις επί μία ολόκληρη 34ετία και αποκτά σημαντική περιουσία.
Εγκαθίσταται στην Αθήνα, επενδύει τα χρήματά του και ασχολείται στην ανεύρεση τρόπου για να ευεργετήσει την πατρίδα. Βαθειά θρησκευόμενος πίστευε ότι έπρεπε να πλουτίσει για να διαθέσει τα χρήματά του υπέρ του έθνους! Μάλιστα, αφηγούνταν και διάφορα περιστατικά για να τεκμηριώσει το γεγονός. Για να πραγματοποιήσει το σκοπό του, απευθύνθηκε το 1889 στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και μεταβίβασε το σύνολο της περιουσίας του ζητώντας μόνο μικρό χρηματικό ποσό για τη διατροφή του. Του εγκρίθηκαν χίλιες δραχμές το μήνα, αλλά αρνήθηκε το ποσόν, αρκούμενος να ζει με τριακόσιες δραχμές.
Τα κύρια στοιχεία της περιουσίας του ήταν μεγάλος αριθμός μετοχών και τα δύο ακίνητα στην έξοδο της οδού Αθηνάς στην Ομόνοια, τα ξενοδοχεία «Ομόνοια» («Μπάγκειον») και «Μέγας Αλέξανδρος», έργα του Ερνέστου Τσίλερ. Η ψυχή του και η διαθήκη του στράφηκαν στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους και στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το ταπεινό του ντύσιμο, το βραχύ ανάστημά του και το σπινθηροβόλο βλέμμα του ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που επισήμαιναν όλοι όσοι τον γνώρισαν. Παρά τις προσπάθειες της «Μπαγκείου Επιτροπής» που διαχειρίζεται το Κληροδότημα η περιουσία του –στις ημέρες μας– παραμένει ανεκμετάλλευτη και τον σπουδαίο άνδρα έμεινε να θυμίζει το επίγραμμα στον τάφο του: «Ο τα ίδια κοινά νομίσας, άνερ χρηστέ, χαίρε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου