Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΧΩΡΙΣ...ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

 
Του Μιχάλη Ιγνατίου
 
Η έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης ενός κόμματος, τα μέλη του οποίου στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται «αντιαμερικανοί». Στα κατάστιχα των αμερικανικών υπηρεσιών καταγράφεται και μια «φιλική στάση» κάποιων μελών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρομοκρατίας. Κακά τα ψέματα... Οι θέσεις του ελληνικού κόμματος και των Αμερικανών δεν συμπίπτουν πουθενά.
Οσοι γνωρίζουν το πρωτόκολλο στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκαν με την αρχική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, να επισκεφθεί δηλαδή ο αρχηγός του την αμερικανική πρωτεύουσα και τη Νέα Υόρκη χωρίς να ενημερωθεί ο οικοδεσπότης.
Ηταν ένα διπλωματικό λάθος, που φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να διορθωθεί στην πορεία. Ομως στέρησε την ευκαιρία από τον κ. Τσίπρα να έχει υψηλού επιπέδου επαφές. Π.χ. οι γνωρίζοντες το πρωτόκολλο λένε πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είθισται να έχει συναντήσεις με ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανά τον κόσμο. Ολοι οι προηγούμενοι επισκέφθηκαν και τον Λευκό Οίκο. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι απώλεσε μία μεγάλη ευκαιρία, και τώρα -τουλάχιστον την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- θα αρκεστεί να συναντηθεί με έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Είχα μία συζήτηση με ανώτερο διπλωμάτη για το θέμα και πιστεύω ότι «τα λέει όλα». Οταν ρώτησα αν ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μου απάντησε ως εξής: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μού θύμισε αυτόν που αποφάσισε να επισκεφθεί ένα σπίτι, δεν ρώτησε αν μπορούν οι ένοικοι να τον δεχθούν, και όταν έφτασε απρόσκλητος, άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα».
Οι επισκέψεις των ξένων πολιτικών στην Ουάσιγκτον είναι μεγάλη υπόθεση και όσοι έρχονται εδώ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να εξηγήσουν τις θέσεις τους, έστω και αν γνωρίζουν πως για τους Αμερικανούς όσοι δεν συμπλέουν μαζί τους είναι αντίπαλοι. Εχω την αίσθηση ότι οι οργανωτές της επίσκεψης προσέβλεπαν μόνο σε εντυπώσεις. Ελπίζω να μας διαψεύσουν...
 
ΕΘΝΟΣ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8367.html#.UPzdyGdU6Jg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου