Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - DEUTSCHE BANK : ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ «ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ»

Στο απόλυτο «χαμηλό» κινείται η περίφημη έκθεση της Deutsche Bank αναφορικά με τα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή, αφού η αξία των κοιτασμάτων στην περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να είναι πολλαπλάσια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Το «defence-point.gr» συμπεριλαμβανόμενο στους «εμπόρους ελπίδας» αναφορικά με το τεράστιο ζήτημα των υδρογονανθράκων στη χώρα, πληροφορεί σταθερά τους φίλους του έγκαιρα και τεκμηριωμένα, χωρίς να «μασάει τα λόγια» ή να «χαϊδεύει τα αυτιά» κανενός. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν έχει παρά να παραπέμψει τους αναγνώστες του σε παλαιότερα άρθρα και αναλύσεις για το ζήτημα, μήνες και χρόνια πριν για να είμαστε ακριβείς, με τα οποία θέταμε το θέμα στη γεωοικονομική και γεωπολιτική του βάση.

Η μικρή αυτή υπενθύμιση δεν γίνεται (τόσο πολύ) για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά κυρίως για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών μας αναφορικά με το τι ακριβώς γράφαμε με το ζήτημα της ενημέρωσης της γερμανική κυβέρνησης – αλλά και της γαλλικής – τον Αύγουστο του 2012 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επισκέψεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι έθεσε το ζήτημα σε Μέρκελ και Ολάντ με αποτέλεσμα η Γερμανίδα Καγκελάριος να θυμηθεί αίφνης πως «τρώει» σε ελληνικό εστιατόριο και να μας ενημερώσει πως «ματώνει» η καρδιά της για τους Έλληνες συνταξιούχους (του μνημονίου ΙΙΙ).
Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι είχαμε αναφέρει πως τελικά τα έσοδα από τα αποθέματα μόνο από την περιοχή νότια της Κρήτης αναμένεται να κινηθούν στο επίπεδο του 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Πώς είναι δυνατόν τα 1,3 τρις να γίνουν 214 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περί τα 275 δισεκατομμύρια δολάρια; Γιατί αυτή η διαφορά; Η απάντηση είναι σχετικά απλή, και θα την παραθέσουμε, όχι όμως πριν παρατηρήσουμε πως ακόμα και τα έσοδα από τη συγκεκριμένη περιοχή να ήταν «μόνο» 275 δισ. δεν πιστεύουμε πως θα «χάλαγε» κανέναν, αφού το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 107% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας και σε μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους.
Κοινώς και με… τραπεζικούς όρους να το δει κανείς, δεν μπορεί να αποκαλείται χρεοκοπημένη μια χώρα με αυτά τα δεδομένα. Επειδή όμως τα ποσά αυτά προφανώς και δεν πρέπει να πάνε στο χρέος όπως θα επιθυμούσαν πολλοί, αλλά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της οικονομίας και της κοινωνίας, απλά, εάν το «σύστημα» δούλευε σωστά, το κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να πέσει δραστικότατα όταν οριστικοποιηθούν τα νούμερα.
Τυχαία είναι η ενασχόληση της συγκεκριμένης τράπεζας με το θέμα; Μήπως αποτελούν τα πρώτα σημάδια μιας σταδιακής μεταστροφής προς το λογικότερο της γερμανικής κυβέρνησης, αφού πρώτα κατάφερε να «αποπληθωρήσει» την ελληνική οικονομία; Μήπως ήρθε η ώρα για τις μπίζνες; Όπως λοιπόν προκύπτει από το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη έκθεση στης Deutsche Bank βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις εκτιμήσεις που έχουμε παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες, αλλά και με τις αναφορές που έχει δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αυτό συμβαίνει διότι στις εκτιμήσεις της τράπεζας, περιλαμβάνεται μόνο η αξία των εκτιμώμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου τα οποία πρόκειται να εξορυχτούν από της συγκεκριμένη περιοχή, με την πιθανότητα να βρίσκονται να αγγίζει το 90%. Το υπόλοιπο ποσό έως τα 1,3 τρις δολάρια αφορά την πιθανότητα ανεύρεσης και πετρελαίου (π.χ. Gas Condensate) με αποτέλεσμα η αξία των κοιτασμάτων να ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Σε απλά ελληνικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η Deutsche Bank φέρεται να έχει ενστερνιστεί πλήρως τις εκτιμήσεις των ειδικών όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στο ερώτημα δε γιατί ο συγκεκριμένος οργανισμός να μην προχωρήσει παραπέρα και να μην μιλήσει για μεγαλύτερα ποσά, η απάντηση είναι ακόμα πιο προφανής: Διότι γνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο με τις εκτιμήσεις και τις αναφορές του διαμορφώνει τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τις ισορροπίες, θα ήταν απλά παράνομο να προχωρήσει σε εκτιμήσεις οι οποίες μπορεί να οδηγούσαν στη διαμόρφωση συνθηκών χειραγώγησης των αγορών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ούτε και οι ίδιες οι εταιρίες οι οποίες πραγματοποιούν έρευνες ή και τις ίδιες τις εξορύξεις δεν μιλάνε από την αρχή για ποσότητες στο μάξιμουμ αλλά πάντα στο μίνιμουμ. Έτσι κρατάνε τη σοβαρότητά τους, αλλά και αποφεύγουν να κατηγορηθούν πως προσπάθησαν να εξαπατήσουν ή να προκαταλάβουν τους επενδυτές. Ας μην ξεχνάμε πως όλες αυτές οι εταιρείες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια και πλέον οι έλεγχοι και οι κανόνες έχουν γίνει πολύ αυστηροί αφού η οικονομική κρίση εάν μας δίδαξε ένα πράγμα είναι το τι ακριβώς μπορεί να επιφέρει μία μεγάλη «φούσκα» στη παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.

http://www.defence-point.gr/news/?p=64653


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου