Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Η μελέτη προβλέπει ελάχιστη έως και μηδενική ενεργειακή κατανάλωση
 
«Πράσινο» θα είναι το αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος.
«Το κτίριο που θα προκύψει, θα πρέπει να αφήσει τα ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον σε περίπτωση, που θα έπαυε να υφίσταται», όπως είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων όπου εξετάσθηκε το τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμά του. Κι αυτό γιατί, σύντομα, μόλις ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερσή του.
Σε κάθε περίπτωση το μουσείο θα στηριχθεί στις βιοκλιματικές αρχές ώστε «να ανταποκρίνεται ιδεολογικά και κτιριολογικά στις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο», όπως πρόσθεσε η γενική γραμματέας. Η μελέτη δηλαδή προβλέπει ελάχιστη έως και μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Σύμφωνα πάντως με την τροποποιημένη μελέτη το συνολικό, μικτό εμβαδόν του νέου μουσείου θα είναι 16.500 τ. μ. (από τα 18240 τ. μ. αρχικώς). Από αυτά οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι 5.400 τ. μ., οι αποθήκες 3.500 τ. μ., οι χώροι εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων 650 τ. μ., τα εργαστήρια συντήρησης 680 τ. μ., τα πωλητήρια 300 τ. μ. και το αμφιθέατρο 500 τ. μ. Τέλος θα δημιουργηθεί νέο υπόγειο πάρκιν οικόπεδο «REDS» (εμβαδού 2.600 τ. μ. και χωρητικότητας 160 θέσεων), ενώ το υφιστάμενο υπαίθριο θα καταργηθεί.

Να σημειωθεί, ότι η χρηματοδότηση του διαγωνισμού και η μελέτη γίνονται από την Περιφέρεια Αττικής κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που έχει ήδη υπογραφεί με το υπουργείο Πολιτισμού
 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=487051


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου