Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

«ΑΝΟΙΞΕ» Η ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Κατά τις εργασίες για το μετρό προς το Αιγάλεω οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τη Γιάννα Τσιριγώτη - Δρακωτού ανακάλυψαν τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού και παρόδιο νεκροταφείο, όπως και τρία βάθρα θεμελίωσης από την αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος.

 Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ανέδειξε τους τρεις αρχαιολογικούς θησαυρούς και χθες οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραδόθηκαν στο κοινό.
Ο γεν. γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος μίλησε για την «εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, μέσω της οποίας επιτεύχθηκε άριστη ισορροπία μεταξύ των έργων κατασκευής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ Μετρό Χρήστος Τσίτουρας δήλωσε: «Το πρόγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στην Ελλάδα, έναντι των άλλων Μετρό της Ευρώπης».
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Με το έργο του μετρό, η αρχαιολογική υπηρεσία απέκτησε μια τεράστια εμπειρία, ενώ η αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη ''σχολή'', σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πόλη ζωντανή και πυκνοκατοικημένη, όπως η ελληνική πρωτεύουσα, με τη διαχρονική της ιστορία και τον μνημειακό της πλούτο να καλύπτει τη μακρά ιστορική διάρκεια, συνδυάστηκε όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και τη συνεπαγόμενη αυξημένη γνώση αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος.
Η Αθήνα απέκτησε μέσα στην καρδιά της μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ οι σταθμοί του μετρό εμπλουτίστηκαν με μικρές, αλλά υψηλής αισθητικής εκθέσεις».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63756435


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου