Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Μέλλον λαμπρό ονειρεύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία. Και φροντίζει να το κάνει πραγματικότητα. Πώς;  Σχεδιάζοντας μεγαλοπρεπή έργα, όπως αρμόζει σε έναν πολιτικό που εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία διακυβέρνησης μιας χώρας, η οποία θέλει να γιορτάσει τα 100ά γενέθλια από την Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα", οι ανακοινώσεις ή οι πληροφορίες για τα σχέδια του Ερντογάν διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τα έργα για την κατασκευή μιας τρίτης γέφυρας στον Βόσπορο, κόστους 2,5 δισ. δολαρίων και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ταξίμ που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, διότι:- Θα δημιουργηθούν εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα. - Δεν δόθηκε χρόνος για πραγματοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας προτού ξεκινήσουν τα έργα. - Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων ενημέρωσε ότι θα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στα δικαστήρια.Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν νησιά με βίλες και ξενοδοχεία, πιθανώς ανοικτά της Σμύρνης!
Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο "Σελήνη και Αστέρας", μια πρόταση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα, Μετίν Χεπγκιουλέρ, που προβλέπει την κατασκευή τεχνητών νησιών στο σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού - αναφορά στην τουρκική σημαία - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "6 Μέρες", ο ίδιος ο Τούρκος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά θα κοστίσουν 2,5 δισ. ευρώ και οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή τους είναι το Αιγαίο, η περιοχή ανοιχτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Μεσόγειος. Πάνω στα νησιά θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες, βίλες, έξι ξενοδοχεία, αλλά και υποδομές όπως λιμάνια, ελικοδρόμιο, τζαμιά και εκκλησία, διοικητικά κτίρια κλπ. Οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως υποστηρίζει θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την άρδευση και την αφαλάτωση. 

http://elkosmos.gr/ethnika-themata/ethnika-themata/thrakh/11961-2012-12-04-12-00-05.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου