Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

''ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ'' : 1922

"Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1923 ,σχεδόν αμέσως μόλις γύρισα απο την αιχμαλωσία.Γράφτηκε σαν προσωπικό ημερολόγιο μιας εποχής που μόλις είχε περάσει και είχε αφήσει αδρές και ανάγλυφες τις σκληρές αναμνήσεις της."

"Το 1932 η εφημερίς Εθνος άρχισε την δημοσίευση στην πρώτη μορφή του ,αλλά διεκόπη η έκδοσις του απο επέμβαση της τουρκικής Πρεσβείας ,χάριν της ελληνοτουρκικής φιλίας που μόλις εγεννάτο.Μετά τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 το Έθνος ξανάρχισε και συνεπλήρωσε την δημοσίευσι του.Η εξέλιξη της καταστάσεως που επανέφερε στην επιφάνεια το ημερολόγιο αυτό ,επέβαλε την δημοσίευσι του σε βιβλίο.

Έτσι θα μπορέσουν να το γνωρίσουν περισσότεροι Έλληνες."


Το εξαιρετικό βιβλίο του Σμυρνιού Χρήστου Σπανομανώλη "Αιχμάλωτοι των τούρκων" (Ά Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης) αφηγείται την εκπληκτική οδύσσεια του ιδίου και χιλιάδων ακόμα Ελλήνων πολεμιστών οι οποίοι μετά την κατάρευση του μετώπου και τις επικές μάχες όπως εκείνης της Κοιλάδας του Θανάτου (κοιλάδα Αλή-Βεράν) είχαν την ατυχία να βρεθούν αιχμάλωτοι των Τούρκων. Μια πολύτιμη αφήγηση απο έναν αυτόπτη μάρτυρα και θύμα του Μικρασιατικού δράματος ,ο οποίος ως Μικρασιάτης* γνώριζε απταίστως την Τουρκική και ως εκτούτου καταλάβαινε τους διαλόγους ανάμεσα στους τούρκους αξιωματικούς και τους υφισταμένους τους.

Το παρόν βιβλίο το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία των αγνοουμένων και τα μαρτύρια τα οποία υπέστησαν οι αιχμάλωτοι του 1922. Εξαιρετικά διδακτικό είναι επίσης όχι μόνο το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και το σύνολο το γεγονότων που ακολούθησαν την δημοσίευση του και την πίεση απο την τουρκική πρεσβεία για να αποσυρθεί χάριν της τοτε ελληνοτουρκικής φιλίας (βλέπετε δεν είναι καινούργιο "φρούτο"..),που κατέληξε στο πογκρόμ του 1955 και τον αφανισμό του Ελληνισμού της Πόλης.....

Η ίδια ελληνοτουρκική προσέγγιση οδήγησε σταδιακά στο "θάψιμο" της υπόθεσης των χιλιάδων αγνοουμένων (θα αναφερούμε σε επόμενη ανάρτηση) αλλά και της ανάσυρσης των οστών των Ελλήνων στρατιωτών τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα διασκορπισμένα στο Ουσάκ και σε άλλους τόπου μαρτυρίου (θέμα στρατιωτικού νεκροταφείου σαν το τουρκικό στην Αθήνα δεν ετέθει ΠΟΤΕ απο ελληνικής πλευράς) . Έιναι πραγματικά θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο η ιστορία επαναλαμβάνεται....

Αιχμάλωτοι των Τούρκων ,Χρήστου Σπανομανώλη
Βιβλιοπωλείον της Εστίας,Ι.Δ Κολλάρου

*Ειρήσθω εν παρόδω οι Τούρκοι τουφέκιζαν επιτόπου ειδικά τους Μικρασιάτες στρατιώτες που συλλαμβάνονταν κατα την διάρκεια του πολέμου ,καθότι υπήρχε ρητή διαταγή του ιδιου του Κεμάλ(αναλυτική περιγραφή στο βιβλίο).Την ίδια τύχη επιφύλασαν και για τους Κυπρίους αγωνιστές συμπαθούντες της ΕΟΚΑ και μέλη των ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν το 1974 .


http://www.enkripto.com/2009/08/1922.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου