Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012 : ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 28 ΚΑΙ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 350 ΑΘΛΗΤΕΣ


Τα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη θα ακολουθήσουν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 350 αθλητές, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον 30ο διεθνή υπερμαραθώνιο αγώνα δρόμου με την επωνυμία «Σπάρταθλον».
Πρόκειται για έναν ιστορικό υπερμαραθώνιο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτεμβρίου και αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως.
Αφετηρία για το <<Σπάρταθλον>> στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., που αποτελεί σταθμό της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.
Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίο οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περσική πλημμυρίδα, φτάνοντας στον προορισμό του μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Βασισμένοι λοιπόν στις αναφορές του Ηροδότου, το 1982 πέντε αξιωματικοί της Βρετανικής αεροπορίας που ήταν και δρομείς μεγάλων αποστάσεων, με επικεφαλής το σμήναρχο John Foden, έτρεξαν στα βήματα του Φειδιππίδη και απέδειξαν πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα και την επόμενη χρονιά μια πολυεθνική ομάδα ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Michael Callaghan, οργάνωσαν τον 1ο διεθνή αγώνα <<Σπάρταθλον>>.
Πραγματοποιήθηκε με την έγκριση και την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ, με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες κι η επιτυχία που σημείωσε, καθώς και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την καθιέρωση της διοργάνωσης.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε έως σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα στα τέλη κάθε Σεπτεμβρίου, με αφετηρία τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης και τερματισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης των 246 χιλιομέτρων μεταξύ Αθήνας – Σπάρτης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας φτάνοντας μέχρι τα 1.200 μέτρα υψόμετρο στην κορυφή του βουνού Αρτεμίσιο, στην καρδιά της Πελοποννήσου, με τους δρομείς να κινούνται πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξωτό και βουνίσια μονοπάτια, ενώ περνούν μέσα από ιστορικές περιοχές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Κόρινθος και η Τεγέα.
Αποκλειστικός δωρητής του 30ου «Σπάρταθλον» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», Παναγιώτης Τσακίρης,αναφέρει για τη φετινή διοργάνωση: «Ξεκινήσαμε (το 1983) με 48 συμμετοχές και σήμερα περιορίζουμε τον αριθμό στις 350 από δική μας αδυναμία να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό, παρά την επιθυμία μας. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους – παλιούς και νέους φίλους – για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας και σας περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο των 30 χρόνων».
Στη φετινή επετειακή διοργάνωση θα συμμετάσχουν 352 αθλητές από 34 χώρες, ενώ είναι σε αναμονή άλλοι 30 αθλητές. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανέρχεται σε 10%, ενώ φέτος θα συμμετάσχουν και τέσσερις από τους πρώτους τερματίσαντες σε προηγούμενες διοργανώσεις. 
[Δημήτρης Μανιατάκος, ΑΠΕ-ΜΠΕ]

http://ellas2.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου