Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ 1936-1940


 
Του Μάνου Χατζηδάκη

Το βιβλίο μπορείται να το βρείτε στις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 -  210 6440 021 και  τοτ. 210 3638435
 facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
 
Η "Πορεία προς την Δόξα" είναι ένα έργο που δύσκολα - όπως πιστεύουμε - μπορεί να βρεθεί ανάλογό του στην ελληνική βιβλιογραφία. Μέσα από τι σελίδες του παρουσιάζονται οι προσπάθειες του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά , του ανθρώπου που σύ
νδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα κοινωνικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί ποτέ στην νεότερη Ελλάδα, με την διάλυση του ξενοκίνητου κομμουνιστικού κόμματος, αλλά πάνω από όλα με μια μεγάλη σελίδα δόξας με την αρνητική του απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο και στη συνέχεια με την συντριβή του ιταλικού στρατού, που ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα του υψηλού ηθικού σθένους και της σωστά μελετημένης-και διαφανούς-πολεμικής προπαρασκευής. Προσπάθειες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της Ελλάδος, σε στρατιωτικό επίπεδο με σωστά μελετημένη και διαρκή πολεμική προπαρασκευή, αλλά και σε ηθικό επίπεδο με την καλλιέργεια υψηλού σθένους και φρονήματος σε όλους τους Έλληνες.
Δυστυχώς ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε αιφνιδίως ή κατ' άλλους δολοφονήθηκε, όπως και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αλ. Κορυζής, ο οποίος "αυτοκτόνησε" με δυο σφαίρες στην καρδιά.... Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός η Ελλάς σύρθηκε άνευ όρων στο άρμα της Βρετανίας, παραδίδοντας τον χρυσό της και θυσιάζοντας τα παιδιά της για να καλύψουν την υποχώρηση των Βρετανών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην κερδίσει τίποτα αλλά και να μην λάβει ούτε καν αυτά που δικαιούταν (Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος). Για να μην μπορεί μάλιστα να προχωρήσει σε διεκδικήσεις, ενεπλάκη από τους "συμμάχους" της σε έναν αιματηρό και πενταετή εμφύλιο πόλεμοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου