Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ


Αθήνα και το Τελ-Αβίβ πρόκειται να προχωρήσουν σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις σε Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τη συγκατάθεση και συνδρομή της Λευκωσίας φυσικά, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κυπριακού Sigma.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ – σύμφωνα πάντα με το κυπριακό μέσο – πρόκειται να σφραγιστεί κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης και εις ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνας ομολόγου του στο Ισραήλ, Κάρολου Παπούλια.
Σύμφωνα με τον Sigma «το σημαντικότερο» σημείο των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι η συμφωνία για «τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων».

Υπενθυμίζεται, πως δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από την άσκηση με πραγματικά πυρά Ισραηλινών σκαφών σε πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού στο Μητρώο πέλαγος ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί επίσκεψη του Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη στο Τελ-Αβίβ όπου και «έκλεισε» η συμφωνία για την άφιξη των ισραηλινών σκαφών στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη της πλέον εμβληματική πολιτικής προσωπικότητας του Ισραήλ στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσει τη όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων – σε στρατηγικό επίπεδο – των δύο χωρών, με πλέον απτό αποτέλεσμα την από κοινού εγγύηση της ασφάλειας της Κύπρου αλλά και των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως όσο ενθαρρυντική είναι η συγκεκριμένη κίνηση συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας με το Τελ-Αβίβ, αλλά τόσο θλίψη μας γεμίζει το γεγονός πως ο Ελληνισμός δεν φαίνεται να έχει τη θέληση να υπερασπίσει τα δίκαιά του – ως αυτόνομη οντότητα – στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο όταν έχει συνεταίρο. Καλή λοιπόν η συνεργασία με το Ισραήλ αλλά καλύτερα θα ήταν η Αθήνα να έδειχνε τον ίδιο ζήλο για την υπεράσπιση της Κύπρου νωρίτερα, ας είναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Πάντως θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε που θα οδηγήσει ο «συνωστισμός» πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται, πως στη περιοχή βρίσκεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower, μαζί με τα… παρελκόμενά του, σκάφη ευρωπαϊκών κρατών όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, καμία δεκαπενταριά ρωσικά, καθώς και τα τουρκικά που σουλατσάρουν αδιαλείπτως σε περιοχές που δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται.
Εάν στη συγκεκριμένη εικόνα προσθέσουμε δύο με τρία ελληνικά, καθώς και τα ισραηλινά τότε το σοφό γνωμικό αξέχαστου κωμικού μας πως «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα… είμαστε», θα βγει αληθινό. Κι όποιον πάρει ο Χάρος…

http://www.defence-point.gr/news/?p=55148

 Type rest of the post here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου