Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Το έργο για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου τείχους της Νισύρου τιμήθηκε πρόσφατα με έπαινο από την ευρωπαϊκή, μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, «Europa Nostra». Το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους τιμήθηκε το 2010, στην κατηγορία «Συντήρηση».
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα της νησιωτικής Ελλάδας, ύψους περίπου 10 μέτρων, το αρχαίο τείχος της Νισύρου, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Χτισμένο στον λόφο του Παλαιοκάστρου, στο νότιο άκρο του σημερινού οικισμού του Μανδρακίου, το τείχος περικλείει την αρχαία πόλη, η οποία, λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης συστηματικών ανασκαφών στην περιοχή, δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.
Η αναστήλωση του τείχους θεωρήθηκε υποδειγματική, καθώς, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη του έργου, αρχιτέκτων Άννα Αποστόλου, «χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον αυθεντικό υλικό, έγιναν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις και έγινε διαμόρφωση των διαδρομών για τους επισκέπτες με ενσωμάτωσή τους στο φυσικό στοιχείο». Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου αναστηλώθηκαν τρείς πύργοι και τρία τμήματα των μεσοπυργίων, διαμορφώθηκαν διαδρομές επισκεπτών, χτίστηκαν χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί και αποχωματώσεις, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και ολοκληρώθηκε ο φωτισμός του κάστρου.
Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου τείχους της Νισύρου συνεχίζεται με την αποκατάσταση του μεταπυργίου ΤΑ2 και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» (ΕΣΠΑ). Τον έπαινο της ευρωπαϊκής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Europa Nostra» απέμεινε εχθές (Κυριακή 29/7) ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης και ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς, σε ειδική τελετή που διοργάνωσαν η ΚΒ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο δήμος Νισύρου.

http://www.ert.gr/news-politismos/item/18322-Eyrwpaikos-epainos-gia-thn-anasthlwsh-toy-archaioy-teichoys-%CE%9Disyroy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου