Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

O ΝΤΕΒΛΕΤ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΡΕΙΟΚείμενο του ιστολόγιου 27/6/2012
O Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του κόμματος ΜΗΡ των γκρίζων λύκων, επισκέφτηκε σήμερα-27/6/2012 την Ελλάδα. Μπήκε από το τελωνείο των Καστανιών και γύρω στις 12.00 έφτασε στο Μεγάλο Δέρειο. Εκεί κατευθύνθηκε φυσικά στον κάτω μαχαλά που είναι η συνοικία των σουνιτών. Ακόμη και εκεί όμως όλοι και όλοι τον περίμεναν 100 νοματαίοι. Οι αστυνομικοί, οι της ΕΥΠ και οι δημοσιογράφοι σίγουρα ήταν πιο πολλοί !
Το νούμερο των 100 ατόμων είναι μικρό με δεδομένο πως η συνοικία των σουνιτών έχει περίπου 400 κατοίκους, αλλά και με δεδομένη την έκκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ προς όλους τους μειονοτικούς του Έβρου να προσέλθουν. Επομένως μάλλον μια τρύπα στο νερό ήταν η ανταπόκριση.
 Φυσικά δεν έλειπαν οι οργανωτές του ερχομού του εκεί. Δηλαδή ο Μορφωτικός_πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αλή Πεντζάλ . Ακόμη και η ¨εκφωνήτρια¨ της εκδήλωσης η Γκιονούλ Μπεκήρουστα είναι αυτή που είναι εκφωνήτρια στο πανηγύρι του Χίλια. Από τα μεγάφωνα την ώρα της αναμονής και της εισόδου του Μπαχτσελί έπαιζαν Οθωμανικά εμβατήρια…
 Η τελετή της υποδοχής έγινε στο ταβερνάκι της κυρίας Ινσταμπόλ Χαμτιέ, που όπως είδαμε επιδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας Θράκης, ενδεικτικό και αυτό της ¨καταπίεσης¨….
 Στην προσφώνηση του ο Πεντζάλ μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής :
 ¨Αισθανόμαστε περηφάνια και ενθουσιασμό για την επίσκεψη του κυρίου προέδρου μας. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την περιοχή μας. Η Δυτική Θράκη έχει τρεις νομούς, τον νομό Ξάνθης, τον νομό Ροδόπης και τον νομό Έβρου στον οποίο βρισκόμαστε τώρα. Ο πληθυσμός του Έβρου είναι περίπου 145.000 και εξ αυτού η τουρκική μειονότητα είναι περίπου το 6%, κάτι που σημαίνει πως είναι περίπου 7.000 άτομα. Η Ελλάδα όμως δυστυχώς παρά το ότι είναι μέλος της Ε.Ε. ακόμη κανένα κόμμα δεν έχει υποδείξει υποψήφιο στον Έβρο από εμάς. Το Μεγάλο Δέρειο έχει πάρει το όνομα του από την εποχή των Οθωμανών τότε που πρωτεύουσα ήταν η Ανδριανούπολη, και από τότε μέχρι σήμερα διαφυλάττει αυτό το όνομα. Όλα τα χωριά εδώ στην περιοχή μας πήραν τα ονόματα τους από την Οθωμανική εποχή. Στην περιοχή μας υπάρχουν 12 μειονοτικά χωριά και εξ αυτών το μεγαλύτερο και θεωρούμενο ως κέντρο είναι το Μεγάλο Δέρειο. Στον νομό Έβρου έχουμε δύο μεγάλα ιστορικά μας μνημεία. Το ένα εξ αυτών είναι το τζαμί του σουλτάνου Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το οποίο όμως δυστυχώς δεν έχει ανοίξει έως σήμερα. Ένα άλλο επίσης με μεγάλη ιστορική σημασία μνημείο είναι ο τάφος-τεκκές του Κιζιλντελί Σαγίντ Σουλτάν που πέθανε εκεί γύρω στα 1400, μετά από την κατάκτηση της περιοχής, και το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί κανονικά.http://tourkikanea.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου