Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Ο ΟΡΟΣ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Απο την Wikipedia (ιταλική)
 
Από το 1913 που αποκόπηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις το βόρειο τμήμα της Ηπείρου και αποδόθηκε στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα απαντάται επίσημα στα νομοθετήματα του ελληνικού κράτους σε διατάξεις που αφορούν τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες αλλά και στον τίτλο του εκάστοτε Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως ως εξάρχου «πάσης Βορείου Ηπείρου». Βέβαια λόγω άγνοιας, ιδεοληψίας ή εκδούλευσης σε ξένα συμφέροντα, κάποιοι κύκλοι εντός της χώρας μας θεωρούν τη λέξη «Βόρειος Ήπειρος» ένα είδος πολεμικής κραυγής.

Χαρακτηριστική όμως είναι η πρόσφατη
επιστολή του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προς τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Εκεί απαντώντας στη διαμαρτυρία τους για την παράλειψη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από τα σχολικά βιβλία, υπόσχεται την προσεχή προσθήκη σχετικών αναφορών και χρησιμοποιεί τρεις φορές τη φράση «Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου».

  Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο; Το αρμόδιο για να πληροφορήσει τον πολίτη κάθε χώρας του κόσμου ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μάλλον δεν έχει ξανακούσει τη λέξη Βόρειος Ήπειρος. Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στην «ελληνική κοινότητα της Αλβανίας» με διατύπωση που αφορά και τις κοινότητες της Κάτω Ιταλίας ή της Αιγύπτου.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι ξένες ιστοσελίδες. Μόνο στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia το λήμμα Βόρειος Ήπειρος δίνει πληροφορίες σε 12 γλώσσες: Northern Epirus, Epiri i Veriut, Nordepirus, Epiro del Norte, Épire du Nord, Epiro settentrionale, Severný Epirus, Северен Епир, Северный Эпир, آلبانیایی κλπ. Στους σχετικούς βιβλιογραφικούς συνδέσμους μπορεί κανένας να συναντήσει πληθώρα τίτλων ξένων συγγραμμάτων που χρησιμοποιούν τον όρο. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι η Βόρειος Ήπειρος περιλαμβάνει όλο τον ιστορικό χώρο και όχι μόνο τα λεγόμενα «αναγνωρισμένα» χωριά. Στην περιοχή Αυλώνας κατοικούν 8 χιλιάδες Έλληνες σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση. Εντυπωσιακή η διδακτορική διατριβή με επιτόπια έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας στις Δρυμάδες Χειμάρρας όπου αναλύεται η «Βορειοηπειρωτική» ταυτότητα. Όσον αφορά την Κορυτσά, στην πορτογαλική εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας, τονίζονται οι πηγές του 19ου αιώνα όπου δίνουν «τα 2/3 του πληθυσμού της να αποτελούνται από Ορθόδοξους Έλληνες».
  Εκεί όμως που το Υπουργείο μας εκτίθεται ανεπανόρθωτα είναι η ενασχόληση των …Ιταλών με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Διεθνούς Δικαίου της Ιταλίας (ISGI) και με τίτλο 1147/3 - La questione dell'Epiro settentrionale καθώς και του … Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου που είναι αρμόδιο για Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια! Μάλιστα για τους φιλοτελιστές ανά τον κόσμο η Βόρειος Ήπειρος κατατάσσεται στον κατάλογο των κρατών αφού υπήρξε ως ξεχωριστή οντότητα κατά την Αυτονομία του 1914 και θαυμάζουμε τα γραμματόσημά της στο παγκόσμιο φιλοτελικό λεξικό της Μόσχας του 1988!
  Όπως οι Καταλανοί επέβαλαν ο τόπος τους να λέγεται Καταλωνία και όχι Βορειοανατολική Ισπανία, οι Σκώτοι να λέγεται Σκωτία και όχι Βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο έτσι και οι Βορειοηπειρώτες με την ιστορική αλήθεια και το διεθνές δίκαιο μαζί τους θα επιβάλουν «έναντι όλων», ο τόπος τους να ονομάζεται Βόρειος Ήπειρος.

Δημήτρης Πέτκος
«Βορειοηπειρωτικό Βήμα»

http://borioipirotis.blogspot.com/2012/04/blog-post_9542.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου