Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΕΧΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ (1946-1948)


Το νέο ενδιαφέρον βιβλίο των κ. Νίκου Μαραντζίδη και Κώστα Τσίβου, αποτελεί την τελευταία μελέτη της μετα-αναθεωρητικής ιστοριογραφικής τάσης για την κρίσιμη δεκαετία του ΄50. Η μελέτη διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος εξετάζει την θέση του ΚΚΕ στο μεταπολεμικό Διεθνές κομμουνιστικό σύστημα, εντάσσει τις ενέργειες Ζαχαριάδη στο πλαίσιο της Διεθνούς πολιτικής του Στάλιν και περιγράφει σε αδρές γραμμές πως αρχικά ενισχύθηκε ο ΔΣΕ από το σύστημα αυτό και πως εγκαταλήφθηκε όταν δεν είχε πλέον αξία για τον Διεθνή κομμουνισμό. Το ενδιαφέρον είναι ότι το νέο ερμηνευτικό σχήμα ερμηνεύει πολλές ακατανόητες και αψυχολόγητες ενέγειες του Ζαχαριάδη (π.χ. 5η ολομέλεια, απομάκρυνση Βαφειάδη, μεταστροφή στρατηγικής από ανταρτοπόλεμο σε τακτικές μάχες κτλ)
Το δεύτερο μέρος, κατά την γνώμη μας και το πιό ενδιαφέρον, καταγράφει την συνεργασία της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας με την ηγεσία του ΚΚΕ τόσο κατά την διάρκεια του εμφυλίου όσο και μετά με την μεταφορά Ελλήνων κομμουνιστών στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Στα αρχεία αυτά σε άκρως απόρρητα έγγραφα καταγράφεται με λεπτομέρειες η χρηματική και οικονομική βοήθεια που έλαβε ο ΔΣΕ από το Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας κατά την διάρκεια του Εμφυλίου... Επίσης υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές για την σχολή κατασκόπων που λειτούργησε στα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας μετά το 1950 και στην οποία το ΚΚΕ εκπαίδευσε ομάδες κατασκόπων για δράση στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως προβλεπόταν η εκπαίδευση και γυναικείου τμήματος με συμμετοχή γυναικών ώριμης ηλικίας (ως 50 ετών) που θα είχαν σκοπό να ενισχύσουν τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Σε άλλο ενδιαφέρον έγγραφο από τα αρχεία εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο για τα χρήματα που ξοδεύει το μέλος της ηγεσίας του ΚΚΕ Δημήτρης Παρτσαλίδης όσο και για το γεγονός ότι η σύζυγος του ελάμβανε τακτικά χρηματικά εμβάσματα από την Αμερική. Αξιοσημείωτα είναι και τα έγγραφα που αναφέρονται στην τακτική παρακολούθηση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τις Τσεχοσλοβακικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις πληροφορίες που ανταλλάσσονταν με την ηγεσία του ΚΚΕ επί του θέματος αυτού. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε στρωτό ύφος, οι θέσεις των συγγραφέων αποδίδονται με ευκρίνεια και καθαρότητα και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όλους τους φιλίστορες που ασχολούνται με την συγκεκριμένη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας.

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
Ο Κώστας Τσίβος είναι επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στη Πράγα.


Ι. Β. Δ.


http://www.skeftomasteellhnika.blogspot.com/2012/04/1946-1948.html#more



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου