Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ : Ο ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΩΝ


Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των σημερινών συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα; Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με των πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Ο Σταύρος Δήμας πρόκειται να συναντηθεί με τους ακόλουθους δύο πρεσβευτές: Τον Αμερικανό διπλωμάτη Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ στη 13:00 ενώ αμέσως μετά την σκυτάλη θα λάβει και ο Καναδός αντιπρόσωπος Τζον Γουίλιαμ Πεκ ο οποίος θα περάσει την πόρτα του γραφείου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μία ώρα αργότερα.
Δύο πράγματα θα μπορούσαν να επισημανθούν από τώρα αναφορικά με τις συγκεκριμένες συναντήσεις:
Πρώτον, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Αθήνα πρόκειται να συνομιλήσει με δύο από τα τέσσερα κύρια μέλη του Αγγλοσαξονικού μπλοκ (τα άλλα δύο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Αυστραλία) τα οποίο έχει σημαίνοντα ρόλο στις παγκόσμιες ισορροπίες, κάτι που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά και από τη πρόσφατη επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσιγκτον.

Δεύτερον, οι δύο χώρες της Βορείου Αμερικής αποτελούν βασικά στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όλως τυχαίως, πάντα την τελευταία στιγμή αίρει τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης της χώρας μας – πάντα βέβαια μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Αξίζει μάλιστα να θυμόμαστε πως οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΔΝΤ που έχει το δικαίωμα «αναβλητικής αρνησικυρίας» – δηλαδή το γνωστό ως δικαίωμα του «βέτο» – σε κάθε απόφαση του Ταμείου.
Οι δύο αυτές επισημάνσεις μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, το οποίο για την ώρα το αφήνουμε να αιωρείται, απλά ως «τροφή για σκέψη»: Το συμπέρασμα είναι πως για μία σειρά από γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς – το καλώς ή κακώς δεν το εξετάζουμε, για να μη πούμε πως είναι τελείως αδιάφορα, εδώ που έχουμε φτάσει – η Ελλάδα αποτελεί το πλέον πολύτιμο «χαρτί» των Αγγλοσαξωνικών δυνάμεων στην παρούσα πολιτική-στρατηγική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην Ευρωζώνη αλλά σε ολόκληρη την Ευρασία.
Αυτή η πραγματικότητα, εάν δεν κατανοηθεί όπως και όσο θα πρέπει από τους διοικούντες, δεν πρόκειται να σηκώσουν ΠΟΤΕ κεφάλι σε κάθε παράλογη απαίτηση του κάθε… «γκαουλάιτερ». Με πολύ απλά λόγια, η χώρα μας μπορεί να «πουλήσει το τομάρι της» πολύ ακριβά, αφού όπως έχουμε επισημάνει είναι πολύ «μεγάλη» για να καταρρεύσει, αφού θα πάρει πολλούς από τους αλαζονικούς επικριτές της μαζί. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να ακολουθεί τον αυτοκαταστροφικό δρόμο του παρελθόντος, αυτόν που έδωσε τη ευκαιρία σε όσους επιθυμούσαν για διάφορους λόγους να πλήξουν τη χώρα να προχωρήσουν σε εφαρμογή των σχεδίων τους, αλλά ότι στην άσκηση πιέσεων υπάρχουν πάντα όρια…
Για την ώρα σταματάμε εδώ, αφού αυτά δεν αποτελούν παρά «ψιλά γράμματα» για τους πεφωτισμένους… ελληνόφωνους που εδώ και 35 έτη μας κυβερνούν.


http://www.defence-point.gr/news/?p=41167


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου