Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΡΕΑ ΓΚΡΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩ


Περ. Αζινλίκτσα 28-2-2012

Tο μέλος της Υποεπιτροπής Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ελβετός πολιτικός Ανδρέας Γκρός επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ρόδο και την Κω για να ολοκληρώσει την έκθεσή του με θέμα: «Η κατάσταση των εγκατεστημένων με Τουρκικό Πολιτιστικό Υπόβαθρο στην Ρόδο και στην Κω».
Ο Γκρός στις δηλώσεις που έκανε στους τοπικούς δημοσιογράφους της Ρόδου ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί για δεύτερη φορά για την εν λόγω έκθεση. Ο Ανδρέας Γκρός απαντώντας στις ερωτήσεις του τοπικού Τύπου έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Πριν από την συνεδρίαση της επιτροπής στις αρχές Μαρτίου, όπου θα συζητήσουμε την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας, της Τουρκικής κοινωνίας των νησιών Κω και Ρόδου, επισκέπτομαι την Ρόδο και την Κω ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως επιτροπή είχαμε συζητήσει την έκθεση που είχα ετοιμάσει μετά την επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει στα νησιά πριν από 2 χρόνια. Οι Τούρκοι αντιπρόσωποι της επιτροπής δεν είχαν μείνει ευχαριστημένοι με κάποια άρθρα της τελικής έκθεσής μου. Για αυτόν τον λόγο ήρθα ξανά στο νησί με σκοπό να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των Τούρκων. Διότι θέλω να ετοιμάσω μια τελική έκθεση με την οποία θα συμφωνούν και οι Έλληνες αλλά και οι Τούρκοι αντιπρόσωποι.

Ειδικότερα, άκουσα πως δε μπόρεσαν να μου πουν τα όσα έχουν δει στην πρώτη επίσκεψή μου. Για αυτόν τον λόγο έδωσα μεγάλη σημασία στο να έρθω για δεύτερη φορά στην Ρόδο και στην Κω και εύχομαι να βρούμε μια φόρμουλα για την οποία θα συμφωνήσουν όλοι οι αντιπρόσωποι. Και ειδικότερα να βρούμε μια φόρμουλα για να προστατέψουμε την διαπολιτισμική ταυτότητα όπως τα σχολεία, την γλώσσα, την θρησκεία, τα τζαμιά και την πολιτιστική κληρονομιά που θα συμβάλλουν στη σημερινή κατάσταση των Τούρκων ανθρώπων, των ανθρώπων με Τουρκικό υπόβαθρο, με Τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Διότι εμένα μου αρέσουν πολύ αυτά τα νησιά. Διότι τα νησιά κατέχουν μια διεθνιστική Μεσογειακή κουλτούρα».

Το μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, Ανδρέας Γκρός, τονίζοντας ότι στην τελευταία του επίσκεψη στην Ρόδο και στην Κω δεν συναντήθηκε μόνο με τα ίδια άτομα αλλά με περισσότερα άτομα, είπε: «Νομίζω πως σε σύγκριση με την προηγούμενη μου επίσκεψη, αυτήν την φορά έλαβα περισσότερες πληροφορίες. Διότι είχα περισσότερο χρόνο».

Ο Γκρός απαντώντας στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το αν η Μουσουλμανική μειονότητα του νησιού αισθάνεται Τούρκος ή ένα τμήμα της αισθάνονται Τούρκοι και ένα άλλο μέρος Έλληνες Μουσουλμάνοι, είπε: «Το πιο περίεργο σημείο είναι ότι όλοι αισθάνονται Έλληνες πολίτες. Δεν αμφισβητούν το γεγονός ότι είναι Έλληνες πολίτες».

Ο Γκρός συνέχισε τις δηλώσεις του ως εξής:

«Στην Ελβετία υπάρχουν Ελβετοί με Γαλλική κουλτούρα, με Γερμανική κουλτούρα και με Ιταλική. Και αυτοί εδώ είναι Έλληνες πολίτες με Τουρκική κουλτούρα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από την θρησκεία. Είναι ένας πολιτισμός που απέχει μόνο 50 χμ. από εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ πάνω από 100 χρόνια. Το να συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος διαφορετικοί πολιτισμοί πρέπει να θεωρείται ως πλούτος των μοντέρνων κοινωνιών. Η Ρόδος είναι ένα εξαίσιο μέρος όπου συναντώνται διάφοροι πολιτισμοί. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική για όλους. Ο άλλος μπορεί να διατηρήσει τον δικό του πολιτισμό και μπορεί να γίνεται μια πλούσια δομή διατηρώντας την πολυπολιτισμικότητα»


http://tourkikanea.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου