Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ PAK HOLDINGS



Μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ, πωλείται στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Πρόκειται για μια εταιρεία leader στον κλάδο της, με μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες οδηγείται σε αυτή την επιλογή.
«Από το Μάιο του 2011 μιλάμε με τους Τούρκους. Το Νοέμβριο υπογράψαμε προσύμφωνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012 ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία», δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ κ. Κυριάκος Οικονόμου, ο οποίος είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πρόσφατα με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.
«Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης μάς δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας. Τη διετία 2010 – 2011 πληρώσαμε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Η πώληση είναι μονόδρομος για να σωθεί η εταιρεία και οι 210 εργαζόμενοι. Με λίγη βοήθεια θα πρωταγωνιστήσει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είχε δρομολογήσει θερμική επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που θα έριχνε σημαντικά τα κόστη της ενέργειας αλλά οι τράπεζες δεν συναίνεσαν στη χρηματοδότηση.
Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. «Η ΜΕΛ είχε τότε παραγωγή 25.000 τόνους ετησίως. Σήμερα παράγει 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% εξάγεται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην εταιρεία 70 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου ο οποίος σταδιακά από το 1998 μέχρι και σήμερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ΜΕΛ.
Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.
Ο τραπεζικός δανεισμός της ΜΕΛ ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμος και 13 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμος), που βάσει των ebitda της εταιρείας δεν εμφάνιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης.
Τα τελευταία χρόνια όμως η κρίση της ελληνικής αγοράς «στέρησε» από την εταιρεία 20.000 τόνους. «Πουλάγαμε την Ελλάδα 70.000 τόνους και σήμερα πωλούμε 50.000 τόνους. Ενισχύσαμε τις εξαγωγές μας αλλά τα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά ενώ σε ορισμένες αγορές πουλάμε με ζημία. Παράλληλα, είχαμε αρκετές επισφάλειες από Ελληνες πελάτες. Η χαριστική βολή ήρθε από το κόστος του μαζούτ που τη διετία 2010 – 2011 σχεδόν διπλασιάστηκε», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.
Το 2011 η εταιρεία είχε τζίρο 52 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα έναντι κερδών το 2010.
Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Τούρκοι της Pak Holdings θα αποκτήσουν το 100% της ΜΕΛ από την οικογένεια Οικονόμου, ή η τελευταία θα διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.
Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΛ βρίσκονται σε έκταση 380 στρεμμάτων σε απόσταση 22 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.


http://dexios.gr/site/3882


1 σχόλιο:

  1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από τον κορυφαίο ανθρωπολόγο δρα Άρη Πουλιανό: http://www.elzoni.gr/html/ent/379/ent.17379.asp

    Δρ Άρης Πουλιανός: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΡΟΠΗ ηφαιστειακών χειμώνων

    Δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν για απότομες κλιματικές αλλαγές (όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν), και την ανάγκη έγκαιρης προσαρμογής μας σε αυτές.
    Η αύξηση των σεισμών τα τελευταία χρόνια, δείχνει διέγερση του μάγματος και ίσως προαναγγέλλει αύξηση των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της νεφοκάλυψης, των νεροποντών, των πλημμυρών και καταστροφικούς ηφαιστειακούς χειμώνες, όπως συνέβη για παράδειγμα:
    α) με τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη πριν 5 εκ. χρόνια νότια της Κασάνδρας στη Χαλκιδική,
    β) με τη γνωστή έκρηξη της Θήρας πριν 3.600 χρόνια περίπου και τον 5ετή ηφαιστειακό χειμώνα που ακολούθησε,
    γ) με τις συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις κατά τη Μικρή παγετώδη περίοδο 1300-1900, και
    δ) με τον 5ετή ηφαιστειακό χειμώνα το 1815-20 από την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία.
    Για το λόγο αυτό, η ανθρωπότητα καλού-κακού πρέπει να ετοιμάζεται τόσο με αποκέντρωση (απαραίτητη και λόγω της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) και αναδασώσεις παντού, όσο και με έρευνα για προσπάθεια εκτροπής τής ηφαιστειακής σκόνης μελλοντικών εκρήξεων, ώστε να μην φτάνει αυτή στη στρατόσφαιρα και σκεπάζει όλη τη Γη.
    Σε κάθε περίπτωση, ο δημόσιος ανοιχτός διάλογος και η προώθηση του αλτρουϊσμού, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Αρχανθρώπων του Σπηλαίου Πετραλώνων, είναι απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή επιβίωσή μας.

    Δρ Άρης Ν. Πουλιανός
    [Σημ.: συνιδρυτής τής Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης, του Πανεπ. Πατρών και της Ανθρωπολογικής Ετ. Ελλάδος, αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ανθρωπολογίας στο Τόκιο και πρόεδρος στο Ευρωπ. Συνέδριο Ανθρωπολογίας στα Πετράλωνα Χαλκιδικής]

    ΑπάντησηΔιαγραφή