Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΣΗ «ΒΡΕΤΣΙΑ-ΡΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ ΚΥΠΡΟΥ »

 

Από ομάδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ


Σημαντικά ευρήματα για τον ρόλο της ορεινής ενδοχώρας της Κύπρου στις άγνωστες ακόμη εξελίξεις του τέλους του Πλειστόκαινου και των αρχών του Ολόκαινου στο νησί, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην προϊστορική θέση «Βρέτσια-Ρουδιάς», στο Τρόοδος.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την Πέμπτη τη λήξη της σύντομης ερευνητικής περιόδου για το 2011 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νικόλαου Ευστρατίου στην προ-νεολιθική εγκατάσταση «Βρέτσια-Ρουδιάς».


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επιτόπια έρευνα στην εντυπωσιακή για την τοποθεσία της πλειστοκαινική αναβαθμίδα του Ξερού ποταμού πραγματοποιήθηκε και φέτος στα τέλη Νοεμβρίου 2011, από μια ολιγομελή ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και αρχαιολόγων του ΑΠΘ και με τη συμμετοχή Κυπρίων αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων.


Οι στόχοι της ανασκαφής του 2011 ήταν: η διεύρυνση του ανασκαμμένου χώρου, η ολοκλήρωση της αφαίρεσης της συνολικής επίχωσης της θέσης, τουλάχιστον στο σημείο αυτό του χώρου, η μελέτη της συνολικής στρωματογραφικής ακολουθίας που έχει αποκαλυφθεί, η αποκάλυψη του λεγόμενου «λιθόστρωτου» το οποίο είχε αρχίσει πέρσι να αποκαλύπτεται και, τέλος, η γεωαρχαιολογική μελέτη της θέσης.


Η ανασκαφή απέκτησε μια διαφορετική και πιο συγκροτημένη εικόνα με βάση κάποια κυρίαρχα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως ήταν η αποκάλυψη σε ικανή έκταση του λεγόμενου «λιθόστρωτου» στην επιφάνεια του οποίου βρέθηκαν λίθινα εργαλεία, όπως μυλόλιθοι, κρουστήρες, πυρήνες για την κατασκευή εργαλείων, βότσαλα καμένα κ.ά. και πολλά εργαλεία, που όλα παραπέμπουν σε μια «κατασκευή». Επιπρόσθετο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κατασκευή αυτή έχει «σφραγιστεί» από ένα μαύρο καμένο στρώμα, αποτέλεσμα έντονης φωτιάς. Η χρήση της ωστόσο παραμένει άγνωστη.


Το πιο εντυπωσιακό ίσως όμως, στοιχείο της φετινής έρευνας ήταν το συνολικό βάθος της αρχαιολογικής επίχωσης, το οποίο ξεπέρασε σε βάθος τα 1,20 μ. και η πραγματικά οπτικά εντυπωσιακή στρωματογραφική ακολουθία που την χαρακτηρίζει. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η τελευταία επιτρέπει την κατανομή των ευρημάτων σε συγκεκριμένα στρώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τυπολογικές και τεχνολογικές ακολουθίες της Κύπρου για την περίοδο των αρχών του Ολόκαινου, όπου ανήκει η θέση δηλαδή της Επι-παλαιολιθικής περιόδου και της πρώιμης Νεολιθικής (10.000 – 6.000 π.Χ.).


Επιπλέον, οι βαθιές επιχώσεις της θέσης μάς επιτρέπουν αισιοδοξία ότι ίσως θα εντοπιστούν στον χώρο ακόμη παλαιότερες φάσεις της προϊστορίας του νησιού. «Υπό αυτή την έννοια η ανασκαφή του ‘Ρουδιά’ για το άμεσο μέλλον αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική» σημειώνεται.


Στα ανασκαφικά ευρήματα της φετινής περιόδου συγκαταλέγονται σημαντικές ποσότητες λίθινων εργαλείων διαφορετικών μεγεθών που ανέρχονται σε εκατοντάδες, επιβεβαιώνοντας ότι η θέση αποτελούσε χώρο επίμονης επίσκεψης και ίσως προσωρινής διαμονής κυνηγετικών και τροφοσυλλεκτικών ομάδων σε όλη τη διάρκεια της πρώιμης προϊστορίας του νησιού, από τη 10η χιλ π.Χ. και μέχρι τα μέσα της 7ης χιλ. π.Χ.


«Η τρίτη ανασκαφική περίοδος στην ορεινή εγκατάσταση του ‘Ρουδιά’ επιβεβαιώνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον ρόλο της ορεινής ενδοχώρας της Κύπρου στις άγνωστες ακόμη εξελίξεις του τέλους του Πλειστόκαινου και των αρχών του Ολόκαινου στο νησί» καταλήγει η ανακοίνωση.



http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Politismos/31/90648/simantika-archaiologika-evrimata-stin-proistoriki-thesi-vretsia-roudias


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου