Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΝ ΜΑΪΟ Η ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ''40


Ένας αξιωματικός και επτά ανώτατοι αξιωματούχοι θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-1941 στο αλβανικό έδαφος. Η ομάδα εργασίας για την ανεύρεση των οστών έχει οριστεί με απόφαση του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, σε εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και την Ελλάδα, που επικυρώθηκε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2010. Η απόφαση φέρει ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ οι εργασίες για την ανεύρεση, εκταφή και επαναταφή των Ελλήνων στρατιωτών έχουν οριστεί για τον μήνα Μάιο.

Η απόφαση επιτάσει:
"Την δημιουργία της διϋπηρεσιακής ομάδας εργασίας, της κοινής επιτροπής Ελλήνων και Αλβανών εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την έρευνα, την εκταφή, ταυτοποίηση και επαναταφή των Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου τα έτη 1940-1941, και για την δημιουργία νεκροταφείου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανία".

Της διυπηρεσιακής ομάδα εργασίας θα ηγείται ο Ταξίαρχος Gjergj Vladi, διευθυντής του Μουσείου των Ενόπλων Δυνάμεων και θα απαρτίζεται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αμύνης και διοικητές και ειδικούς του Αρχείου του Κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η επιτροπή θα αποτελείται από συνολικά 8 μέλη, αλλά ο διευθύνων μπορεί να απαιτήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία και άλλων προσώπων.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Πρεμετής, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου.

Η Ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα αποτελείται από τους: 
-Ταξίαρχος Gjergj Vladi, διευθυντής του Μουσείου των Ενόπλων Δυνάμεων 
-Qirjako Kureta, Διευθυντής επί των θεμάτων Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας στο ΥΠΕΞ 
-Mimoza Hasekiu, Διευθύνουσα Τοπικής Κυβερνητικής Πολιτικής 
-Kastriot Dervishi, Διευθυντής του Αρχείου στο Υπουργείο Εσωτερικών 
-Gentiana Sinoimeri υπεύθυνη της Διεύθυνσης Αρχειονομίας 
-Serafina Hasanbelliu υπεύθυνη τομέα διεθνούς δικαίου, και επί των σχέσεν με το Κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Άμυνας 
-Alban Malia, ειδικός του Υπουργείου Εξωτερικών 
-Dashnor Ibra, νομικός συμβούλου στο τμήμα των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου

Στο ίδιο δημοσίευμα που φιλοξενεί η σημερινή εφημερίδα MAPO, γίνεται αναφορά και στην "οδύσσεια" της συγκεκριμένης προσπάθειας, από τις αντιδράσεις των Τσάμηδων οι οποίοι επιθυμούσαν την αναγνώριση της "γενοκτονίας των Τσάμηδων" ως αντάλλαγμα για την ανέγερση του των νεκροταφείων, μέχρι τις αναφορές του Πρέσβη Ουίδερς μέσω των Wikileaks, πως η Ελλάδα χρηματοδότησε την ανέγερση των νεκροταφείων μέσω της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. Αναφορά γίνεται και στην καταδίκη του Ναούμ Ντίσου για το θέμα των νεκροταφείων.

http://borioipirotika.blogspot.com/2012/01/40.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου