Πολύ μας ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες το θέμα που προέκυψε από σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» για να αναπαραχθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ, να προκληθεί σάλος και στη συνέχεια να διαψευσθεί με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στις 21 Νοεμβρίου, με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δηλώνει πολύ ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα…
Για την Ιστορία, αναφέρουμε τα βασικά στοιχεία της απάντησης που έδωσε το υπουργείο:
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχουν προχωρήσει διερευνήσεις – συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τουρκία υφίσταται μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV (κιλοβόλτ), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2010 και πλέον έχει ξεκινήσει σταδιακά η εμπορική της αξιοποίηση. Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όμως δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού διαθέτουν αυτόνομα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και διανομής του αγαθού. Ταυτόχρονα, στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η διασύνδεση των νήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία περιήλθαν στα χέρια μας, το πρώτο 10μηνο του 2011 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) το 6,4% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο χερσαίο κορμό της Χώρας μας (διασυνδεδεμένο σύστημα) εισάχθηκε από τη Τουρκία! Μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής ενεργειακής διασύνδεσης των δυο χωρών η ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη συμφέρουσα προσφορά – τιμή εισήγαγε ρεύμα.
Την ίδια στιγμή, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων έχουν άμεση ανάγκη φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα είναι ακριβή λόγω χρήσης ακριβών υλικών καύσης, όπως μαζούτ και πετρελαίου ντίζελ), ενώ τα σχέδια του υπουργείου, αν και υφιστάμενα, απέχουν πολλά χρόνια από την υλοποίησή τους.
Για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των νησιών νοικιάζεται ισχύς από ιδιώτες. Η μη διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και στη συνέχεια με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας ή την Κρήτη δεν επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των πολύ μεγάλων αιολικών και ηλιοθερμικών πεδίων. Λόγοι ευστάθειας των τοπικών δικτύων επιβάλλουν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές να μην ξεπερνά σε ισχύ το 30% των αναγκών κάθε νησιού, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, πλήρη δυνατότητα κάλυψης της μεγίστης ενεργειακής ανάγκης κάθε νησιού, με παραγωγή από υγρά καύσιμα.
Είναι πλέον πασιφανές, ότι όσο καθυστερεί η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος ενεργειακής κάλυψης θα παραμένει τεράστιο (οι ολιγωρίες ετών πληρώνονται…) και συχνά θα καλούμαστε να βρούμε έκτακτες λύσεις με την εισαγωγή ενέργειας (μέχρι και για τη Θράκη το έχουμε κάνει)…
Ας ελπίσουμε ότι η έμφαση που δίνει η Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε συνειδητοποίηση ότι μερικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά αναγκαίες, ανεξαρτήτως κόστους επένδυσης και οικονομικής συγκυρίας, αφού τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά, να ωφελήσουν τη χώρα, να λύσουν όμως και τα προβλήματα άλλων, αντί να κοιτάμε εμείς πως θα επιλύσουμε τα δικά μας απευθυνόμενοι… στον λύκο να μας βοηθήσει να φυλάξουμε τα πρόβατα…
http://www.defence-point.gr/news/?p=28861
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου