Ο τίτλος της συγκεκριμένης είδησης δεν αποτελεί καμία υπερβολή αφού κατά τη διάρκεια διεθνούς εκδήλωσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν πως η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να λειτουργήσει όπως ακριβώς λειτούργησε και η Καλιφόρνια για τις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, Έλληνες ομόλογοί τους καθώς και αντιπρόσωποι εταιρειών, από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, υπογράμμισαν το γεωλογικό ενδιαφέρον των τεραστίων υδάτινων περιοχών νότια, δυτικά και ανατολικά της Κρήτης η οποία υπόσχεται μεγάλα κοιτάσματα με τα απαραίτητα κέρδη για αυτόν που θα τα εκμεταλλευτεί.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των αντιπροσώπων ελέχθη πως η συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με αυτή της Κύπρου αποτελεί για τις αρχές του 21ου αιώνα ότι ήταν και η Καλιφόρνια για τις ΗΠΑ τον 19ο. Με άλλα λόγια, επιστήμονες αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών συμφώνησαν πως μόλις η γεώτρηση στην Κύπρο αποδώσει απτά αποτελέσματα, δηλαδή, μέσα στους επόμενους μήνες, σε κάθε περίπτωση πριν την εκπνοή του 2011, η περιοχή θα λειτουργήσει ως ο απόλυτος «πόλος έλξης» για τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου τομέα αλλά και για τις κυβερνήσεις που τους υποστηρίζουν. Και θα ακολουθήσει η Κρήτη.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει τη χρυσή ευκαιρία να κερδίσει «μία θέση στον Ήλιο» επειδή θα είναι σε θέση να παράγει ένα αγαθό το οποίο απλόχερα θα μπορεί να εξάγει προς τη Δύση λαμβάνοντας φυσικά το απαραίτητο αντίτιμο. Επιπροσθέτως, οι ποσότητες είναι τέτοιες ώστε και η εσωτερική αγορά να μπορεί να καλυφθεί αποφεύγοντας να εξάγεται το πολύτιμο συνάλλαγμα της χώρας για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε για την ώρα είναι το εξής: O περίφημος υπό ίδρυση Φορέας τον οποίο εξήγγειλαν πομπωδώς, θα καθυστερήσει για πολύ ακόμα; Ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος οργανισμός, θα λάβει τη μορφή… ΔΕΚΟ, τη στιγμή που η Τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να αποποιηθεί το «αμαρτωλό της παρελθόν». Σε ποια πολιτισμένη χώρα του πλανήτη οργανισμοί του είδους έχουν τη συγκεκριμένη μορφή που φαίνεται πως η Αθήνα φαίνεται να υιοθετεί; Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει πλέον να είναι γρήγορες και αποφασιστικές.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, ούτε για την Ελλάδα ως κράτος, ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αναμένει τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως ούτε για τους Έλληνες, οι οποίοι φαίνεται πως περνάνε όχι σε «εφεδρεία στην δουλειά» αλλά – όπως πολύ σωστά ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Χατζηνικολάου σε ραδιοφωνική του εκπομπή δανειζόμενος την φράση από ακροάτριά του, σε εφεδρεία στη… ζωή.
http://www.defence-point.gr/news/?p=21651
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου