Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΠΟΧΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος (φωτογραφία) και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες του ΚΕΑΔ, κάλεσαν τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σήμερα να απέχει από την απογραφή πληθυσμού που ξεκίνησε χθες στην Αλβανία και θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Ο πρώην δήμαρχος της Χειμάρρας εξήγησε στο κοινό, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, γιατί η ηγεσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας έλαβε την απόφαση της αποχής, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα του νομοθετικού πλαισίου της απογραφής. Ο κ. Μπολάνος, στάθηκε στο ότι και άλλες πέντε εκ των οκτώ μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία και χαρακτήρισε την απογραφή απόπειρα αφομοίωσης μειονοτήτων.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Ντούλες μίλησε για πισωγύρισμα, καθώς δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές, ζώνες που είχαν χαρακτηριστεί έτσι το 1924, αναφέρθηκε στην περίπτωση των βλαχόφωνων Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζονται στα ληξιαρχεία με αλβανική εθνική ταυτότητα, υπογράμμισε ότι «δεν αναγνωρίζεται η φυσική μας παρουσία στα πραγματικά της μεγέθη», ζήτησε απογραφή βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που να περιλαμβάνει το θρήσκευμα, τη μητρική γλώσσα, την εθνική καταγωγή που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό έντυπο και μάλιστα, όταν την απογραφή χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων... και η Ελλάδα!

Ο κ. Ντούλες, αφού τόνισε ότι οι οδηγίες του ΟΗΕ για τις απογραφές πληθυσμού δεν έγιναν σεβαστές από τους Αλβανούς, είπε ότι το ερωτηματολόγιο δεν τοποθετεί τους όρους με τους οποίους τα ίδια τα Τίρανα αναγνωρίζουν τις μειονότητες και εστίασε στη νέα εφεύρεση των γειτόνων μας, την «εθνοπολιτισμική» ταυτότητα, που στην ουσία, όπως τόνισε λίγο αργότερα και ο λέκτορας του Παντείου Άγγελος Συρίγος, εξισώνει τους Έλληνες μειονοτικούς με ομάδες όπως οι τσιγγάνοι. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΕΑΔ, αφού μίλησε για «έξαρση ανθελληνισμού» στη γειτονική μας χώρα, τόνισε ότι η απογραφή αποκλείει όσους δεν μένουν στην Αλβανία τους τελευταίους 12 μήνες, το αντίθετο απ' ό,τι έχουν ζητήσει οι Αλβανοί των Σκοπίων στην εκεί απογραφή!

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι επιδίωξη των Αλβανών είναι να παρουσιάσουν τη μειονότητα ως πολύ μικρότερη από το πραγματικό της μέγεθος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πει στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτή την απογραφή και ζήτησε η Αθήνα να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ, αλλά και διακοπή των χρηματοδοτήσεων της τελευταίας στα Τίρανα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι παριστάμενοι για τα περιουσιακά ζητήματα, με τον κ. Ντούλε να κάνει λόγο για «ξεπούλημα» και να καταγγέλλει τη συμπεριφορά ορισμένων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι ξεπουλούν γη με ευκολία σε Αλβανούς, με αποτέλεσμα ελληνική γη να περνά στα χέρια αλλοεθνών και αλλόθρησκων.

cil_bollanoΤη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη.



Ε.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου