Επί 72 χρόνια, από το Έπος του 1940, 7.963 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Είναι αυτό ένα γεγονός που συνιστά ντροπή για την Πολιτεία, αφήνοντας ένα ανυπολόγιστο κενό στην εθνική, την πατριωτική της υπόσταση και την ιστορική κληρονομιά της των χιλιάδων ετών.
Και γίνεται διπλή και βαριά τούτη η ντροπή από ένα ακόμα γεγονός: ότι δεν υπάρχει μνημείο στην Ελλάδα για τους 13.976 που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, προσπαθεί με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης να κάνει το καθήκον που οφείλει να εκπληρώσει η χώρα: Με δική του πρωτοβουλία είχε κηρύξει τον αγώνα για την κατασκευή στρατιωτικών κοιμητηρίων στη Ν. Αλβανία. Τον περασμένο Μάρτιο, δόθηκε η ευκαιρία στη χώρα να το κάνει κι εκείνη όταν κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η κύρωση σύμβασης για την ένταξη της Αλβανίας στο NATO και την Ε.Ε. Τότε, όλοι οι Βουλευτές είπαν ένα νέο, διαφορετικό αλλά σπουδαίο «Όχι» αν δεν συμφωνηθεί η λειτουργία των στρατιωτικών κοιμητηρίων.
Στις 25 Μαρτίου κυρώθηκε η συμφωνία από τη Βουλή της Αλβανίας για την περισυλλογή των οστών, το άνοιγμα των ομαδικών τάφων και την ίδρυση δύο κοιμητηρίων στους Βουλιαράτες και τα στενά της Κλεισούρας. Ως προς τους 13.976 πεσόντες, αποφασίστηκε η ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι, κάτω από το άγαλμα του «Μαχητή», σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος και ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης.
Αυτά δηλώνει Ο Ερωτών βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στην Ερώτηση 7050/1-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από την Πολιτεία για την περισυλλογή των οστών;
2. Γιατί δεν έγιναν, αυτά που οι παραδόσεις από την αρχαία Ελλάδα επιτάσσουν, το θρησκευτικό και πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει για τους νεκρούς και μάλιστα για τους νεκρούς του πολέμου;
3. Πότε οι απόγονοι των πεσόντων θα μπορέσουν να επισκεφθούν τον τόπο όπου έπεσαν για να προσευχηθούν;
Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει ότι με την κύρωση από το αλβανικό κοινοβούλιο και την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Αλβανίας της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, καθορίστηκε το πλαίσιο για το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την αναζήτηση και ενταφιασμό των Ελλήνων νεκρών του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, καθώς και την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία για τον ενταφιασμό τους (Βουλιαράτες-Κλεισούρα).
Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη σχετική συμφωνία (άρθρο 1 παράγραφος 5), το παραπάνω έργο ανατίθεται σε κοινή ελληνοαλβανική επιτροπή από εμπειρογνώμονες, που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό και η οποία θα επιλαμβάνεται άμεσα της επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει κατά την πορεία ολοκλήρωσης του έργου (εκσκαφή, καταγραφή, καθαρισμός, τοποθέτηση σε μεταλλικά οστεοκιβώτια, ενταφιασμό).
Στην εν λόγω συμφωνία προβλέπεται η κατασκευή μνημείου για τους πεσόντες στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Η υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τη δημιουργία κοινής ελληνοαλβανικής επιτροπής, που θα συντονίζει τις εργασίες αναζήτησης των οστών και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου
ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ
http://www.ekeo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου