Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ : ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Η «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»

Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, πέραν του φυσικού αερίου, πρέπει να κρύβονται στον πυθμένα της «Αφροδίτης», ενώ τα απτά αποτελέσματα της ερευνητικής εξόρυξης αναμένεται να γίνουν γνωστά έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Με μία σημαντική δημοσίευση με τίτλο «Σε πορεία προς τα 5.800 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κατεβαίνει το γεωτρύπανο» στον ιστοτόπο της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την διαδικασία, από τεχνικής άποψης, της γεώτρησης ενώ αναφέρεται χωρίς καμία περιστροφή πως η «Αφροδίτη» πέραν του φυσικού αερίου, κρύβει και πετρέλαιο σε τεράστιες ποσότητες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε βάθος 7.500 μέτρα εκτιμάται πως βρίσκονται τρεις συνολικά στρωματογραφικές συσσωματώσεις με πετρέλαιο. Σε επικοινωνία του «www.defence-point.gr» με καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνεται πως «εάν βρεθεί και πετρέλαιο, τότε η Κύπρος θα γίνει Σαουδική Αραβία» ενώ υπήρξε και η συναισθηματική ή/και ρεαλιστική εκτίμηση-παραίνεση πως εάν στην περιοχή θα βρεθεί και πετρέλαιο τότε υπάρχει ένα λόγος παραπάνω για «να πάρουμε τα όπλα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»!
Το πλήρες δημοσίευμα του Φιλελεύθερου έχει ως εξής, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να το βρει και στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
Λευκωσία: Σε αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία μπήκε το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy που προχωρά πλέον αργά, αλλά σταθερά, προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα με τη διαδικασία εμβάθυνσης της διάτρησης, κατεβαίνουν και σωλήνες προστασίας της τρύπας.
Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων, αφού σε αυτό το βάθος εκτιμάται ότι βρίσκονται οι εβαπορίτες (χημικό ίζημα από εξάτμιση νερού και διαλυμένων αλάτων, όπως το ορυκτό άλας και ο γύψος). Από εκείνο το σημείο, θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης.
Η διάμετρος των αρίδων θα αυξάνεται σταδιακά και οι τελευταίες που θα τοποθετηθούν θα έχουν διάμετρο σχεδόν 90 εκατοστά. Στο ενδιάμεσο -ανά συγκεκριμένη περίοδο- τοποθετούνται στις συνδέσεις των αρίδων συστήματα που αποσβένουν τους κραδασμούς και περιορίζουν το ενδεχόμενο βλάβης στο σύστημα του γεωτρύπανου.
Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις, θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Σε αυτή την ερευνητική γεώτρηση, δεν προβλέπεται το γεωτρύπανο να προχωρήσει πιο κάτω, όπου σύμφωνα με τις απεικονίσεις των τρισδιάστατων δεδομένων υπάρχουν τρία διαδοχικά σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Προφανώς, παρόμοιες γεωτρήσεις, με στόχο τα κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από αυτά του φυσικού αερίου, θα γίνουν από την Νoble Εnergy πρώτα στο Λεβιάθαν και μετά στο κυπριακό οικόπεδο, αφού η γεωλογική διαμόρφωση είναι πανομοιότυπη και επιτυχία στο Λεβιάθαν θα είναι ουσιαστικά και σημαντική εγγύηση για ανάλογη επιτυχία και στο «Οικόπεδο 12».
Εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής η ομάδα της γεώτρησης κάνει εξαιρετική εργασία και όπως εξηγούν, εξοικονομούν περίπου το 40% του προβλεπόμενου χρόνου σε κάθε στάδιο. Για παράδειγμα, η σταθεροποίηση της πλατφόρμας και η ετοιμασία για τη γεώτρηση έγινε σε τρεις μέρες, ενώ συνήθως απαιτούνται πέντε μέρες.
Επίσης, το κατέβασμα του γεωτρύπανου κατά 1.650 μέτρα μέχρι το βυθό, θα χρειάζονταν ακόμα τρεις μέρες, όμως επιτεύχθηκε μια μέρα νωρίτερα, παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, αυτή η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 250.000 ευρώ ημερησίως για την Νoble.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η πλατφόρμα προβλέπεται να μείνει στο «Οικόπεδο 12» μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ακολούθως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς το κοίτασμα «Σάρα και Μάρα» σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές του Ισραήλ. Αν δεν αντιμετωπιστεί πρόβλημα με πετρώματα στη γεώτρηση, πιθανόν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν και πριν το τέλος Νοεμβρίου.
Το πρώτο από 14 κοιτάσματα
14 συνολικά αξιόλογα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου χωρίς να υπολογίζονται οι περιοχές και η θάλασσα των κατεχομένων- έδειξαν οι δισδιάστατες και οι πρώτες τρισδιάστατες έρευνες. Για “14 αξιόλογες γεωλογικές δομές” κάνει λόγο ο Σόλων Κασίνης στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς. Σημειώνει ότι το «Αφροδίτη» είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο, ούτε το μικρότερο κοίτασμα, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Βρήκε κοιτάσματα σε 18 χώρες
Επικεφαλής της όλης επιχείρησης της γεώτρησης «CyprusΑ1» – όπως έχει σηματοδοτηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς – είναι ο Τζον Ντάκους, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους μηχανικούς γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη που έχει συμβληθεί με τη Νoble Εnergy ειδικά για τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Ο Τζον Ντάκους είναι ειδικευμένος μηχανολόγος μηχανικός γεωτρήσεων ο οποίος έχει εμπειρία 36 ετών σε γεωτρήσεις και παραγωγή από κοιτάσματα στις ΗΠΑ και σε άλλες 17 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και γεωτρήσεων και στο Ισραήλ.
Γεώτρηση στο Ταμάρ
Το Ισραήλ -με την Νoble Εnergy και την Delek- άρχισε χθες την τελική γεώτρηση για εξόρυξη στο κοίτασμα «Ταμάρ», που διαθέτει περίπου 8-9 τρισ. πόδια φυσικού αερίου. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών απάντησε με σαρκαστικό τρόπο όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή και κατά πόσον επηρεάζεται η δραστηριότητα για τα κοιτάσματα:
«Οι γεωτρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Έτσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε. Να σημειωθεί ότι το Ταμάρ – που ανακαλύφθηκε πέρσι – αναμένεται να δώσει παραγωγή φυσικού αερίου για εμπορική χρήση στο τέλος του 2012.»

Defencepoint.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου