Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ

 
Του Στέλιου Σταυρίδη,
Διπλωματούχου Μηχανολόγου του Πολυτεχνείου Ζυρίχης
 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις 23 Ιουλίου 2011

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε την τελευταία ευκαιρία για να σωθούμε. Θα μπορέσουμε όμως να την αξιοποιήσουμε ; Θα φτιάξουμε επιτέλους κράτος ; Ή θα συνεχίσουμε τις ασύλληπτα σχιζοφρενικές και απόλυτα καταστροφικές συμπεριφορές μας ;
Κυβέρνηση και λοιπά πολιτικά κόμματα, χάνοντας και τα τελευταία ψήγματα λογικής, κάνουν το παν για να μην αλλάξει τίποτα και πουθενά. Ειδικά για τα «κλειστά» επαγγέλματα, τα όσα συνηθίσαμε να ακούμε και να ανεχόμαστε επί δεκαετίες, μας έχουν αποβλακώσει τελείως. Κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος, θέτει το εξής απλούστατο ερώτημα : Θέλουμε να απελευθερωθούν τα 350 προστατευόμενα επαγγέλματα ή όχι ;
Εάν ναι, ένας νόμος με μια μόνο πρόταση αρκεί : «Απελευθερώνονται αμέσως όλα τα επαγγέλματα στη χώρα». Εάν όχι, αρκεί μια (κυβερνητική) δήλωση : «Δεν πρόκειται να απελευθερώσουμε κανένα επάγγελμα. Και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη (για την καταστροφή της χώρας)».
Είναι δυνατόν να ζητούμε εναγωνίως ανάπτυξη, παίζοντας αυτό το θλιβερό «κρυφτούλι» με τις συντεχνίες ; Τόσο διαβρωμένοι, τόσο ανεγκέφαλοι και τόσο αυτοκαταστροφικοί καταντήσαμε ;
Τον έναν Ιούλιο αποκλείουμε λιμάνια και καταταλαιπωρούμε χιλιάδες τουρίστες, καταφέρνοντας τελικά να μην αρθεί το καμποτάζ. Την ίδια περίοδο, αποκλείεται η Ελλάδα από φορτηγά και βυτιοφόρα καυσίμων. Εμπορεύματα καταστρέφονται, επιχειρήσεις πτωχεύουν, ο τουρισμός ψυχορραγεί και οι μεταφορές ουσιαστικά μένουν προστατευόμενο επάγγελμα, προς υψίστη τέρψη υπουργών, που συμπεριφέρονται ως φύλαρχοι ενός υποανάπτυκτου και υπνωτισμένου λαού.
Τον επόμενο Ιούλιο, κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κλείνουν για πολλοστή φορά αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικές αρτηρίες, αρχαιολογικοί χώροι, κ.λπ., για να μην απελευθερωθεί το επάγγελμα των αυτοκινητιστών ταξί. Τους υπόλοιπους μήνες κλείνουν (για να παραμείνουν στην πραγματικότητα κλειστά τα αντίστοιχα επαγγέλματα) δικαστήρια, πολεοδομίες, νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, αρτοποιεία, κ.ά.
Πως είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι και μάλιστα επί δεκαετίες, να αναστατώνεται και να καταστρέφεται κατά τέτοιον ακραίο τρόπο η κοινωνική και η οικονομική ζωή της χώρας και τελικά να παραμένουν όλα ίδια και χειρότερα ; Nα μην γίνεται καμμία πρόοδος, καμμία απελευθέρωση, καμμία μεταρρύθμιση, κανένας εκσυγχρονισμός ; Δεν μπορεί να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσο οπισθοδρομικής, τόσο παρανοϊκής και τόσο αυτοκαταστροφικής κοινωνίας !
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, επί δεκαετίες, ζητούν να κάνουμε επιβεβλημένες και ευεργετικές για την οικονομία μας μεταρρυθμίσεις. Εμείς επιμένουμε να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για τη διατήρηση του άθλιου status quo. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει κραυγαλέες και πολλαπλές παρανομίες, όπως π.χ. η αγοροπωλησία αδειών φορτηγών και ταξί με «μαύρο» χρήμα. 
Εξευτελίζουμε συστηματικά κάθε έννοια κράτους, που αγωνίζεται να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, την οποία όμως υποθάλπουν με …κοινωνική ευαισθησία οι βουλευτές όλων των κομμάτων.  Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο μας εντυπωσιάζει ο θαυμαστός και απλησίαστος  προοδευτισμός τους ! Τέτοια οπερέτα, πάντως, θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο εμπνευσμένοι δημιουργοί !
Είναι απίστευτο, πόσο χυδαία μας «δουλεύει» το πολιτικό μας σύστημα. Συμπαρατάσσεται με τους διεκδικούντες, αναγκάζοντας τους υπουργούς να ακυρώνουν (με αδιαφανείς υποσημειώσεις, αστερίσκους, πληθυσμιακά και λοιπά γελοία κριτήρια, που μόνο σε σοβιετικού τύπου οικονομία αρμόζουν) κάθε απελευθέρωση.
Είναι τόσο επιτυχής η ομηρία της κοινωνίας από τις εκάστοτε διαμαρτυρόμενες συντεχνίες, που η αποτυχία κάθε προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως δεδομένη. Έτσι, στο τέλος, όλες οι συντεχνίες θα δικαιωθούν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Θα έχουμε όμως όλοι «πεθάνει» (από την πείνα και την εξαθλίωση), αφού προηγουμένως θα έχουμε «σκοτώσει» την Ελλάδα μας, κάνοντας την επιλεκτική χρεωκοπία οριστική και αμετάκλητη.  
Εξερχόμενος από την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Νικολά Σαρκοζύ, μας πληροφόρησε για την πρόθεση ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή και  δευτερογενή αγορά. Οι κύριοι Μπαρόζο και Ρομπάι μίλησαν για πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, τη στήριξη της Ελλάδας και τη θωράκιση της Ευρωζώνης. 
Ο Γάλλος Πρόεδρος και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η λέξη «συνέχεια» εντυπωσιάζει, αφού τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει και απ’ ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα γίνει, όσο η κυβέρνηση θα παραμένει παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει τις καθημερινά όλο και περισσότερο αποθρασυνόμενες συντεχνίες. Την αισιοδοξία του κ. Μπαρόζο ότι «είναι η πρώτη φορά, από την αρχή της κρίσης, που πολιτική και αγορές βαδίζουν μαζί» δεν πρόκειται να συμμεριστούν οι αυτοκαταστροφικοί Έλληνες.
Θέλουμε, βλέπετε, το μέλλον μας στον αστερισμό των κλειστών επαγγελμάτων, που φέρνουν ανεργία, φτώχεια και μία οικονομία ελάχιστα ανταγωνιστική και φυσικά καθόλου βιώσιμη. Θέλουμε ένα κράτος ανύπαρκτο και έναν πρωτόγνωρα ακραίο φασισμό, στο βωμό των …δημοκρατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας. Αυτά όμως είναι ασήμαντες λεπτομέρειες, μπροστά στην ανάγκη της «δικαίωσης» των συντεχνιών και της διάσωσης των ανίκανων πολιτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου