Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΜΥΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πύλη των   Λεόντων, 1250 π.Χ.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Έξι μίλια βόρειο-ανατολικά από την πόλη του Άργους, πάνω σε ένα λόφο, ήταν "η άφθονη σε χρυσό" αρχαία πόλη των Μυκηνών. Ιδρυμένη από τον ήρωα Περσέα, έγινε η προτιμητέα κατοικία του Πέλοπος και των απογόνων του, και στα χρόνια του βασιλιά Αγαμέμνονα, η πιο σπουδαία πόλη της Ελλάδος.
Επιδέξιοι θαλασσινοί, έκαναν εμπόριο σε όλη την Μεσόγειο, μέχρι τον 12ον αιώνα π.Χ.
Το 1375 π.Χ., εισέβαλαν στην Κρήτη και κατέκτησαν του Μινωίτες, οι οποίοι τους είχαν επηρεάσει στην τέχνη, από τον 16ον αιώνα π.Χ. Οι κάτοικοι των Μυκηνών έκτισαν κυκλώπεια τείχη, και συγχρόνως δημιούργησαν τα λεπτότερα έργα τέχνης.
Αυτοί ήταν οι ηρωικοί και ρομαντικοί πολεμιστές της Ιλιάδος,
οι κάλλιστοι των Ελλήνων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Ο πολιτισμός που άνθισε στην Ελλάδα κατά την περίοδο του χαλκού, τον ονομάζομε Μυκηναϊκό.
Κατά την περίοδο (1660 - 1400 π.Χ.), οι Μυκήνες είχαν αποκτήσει μεγάλη οικονομική ευχέρεια και έγιναν η πιο ισχυρή δύναμη στο Αιγαίο. Ριψοκίνδυνοι, τολμηροί, άριστοι θαλασσοπόροι, οι κάτοικοι των Μυκηνών έκαναν αποικίες στην Κρήτη, Κυκλάδες, Κύπρο και Δωδεκάνησα, Σικελία και Βόρειο Ελλάδα. Τα προϊόντα τους αντικατέστησαν τα Μινωικά και μπορούσε να τα βρει κανείς στις αγορές της Αιγύπτου και Συρίας.

Ο  Περσέας με την βοήθεια της Αθηνάς σκοτώνει την Μέδουσα, αττικό  αγγείο  450 π.Χ., Νέα ΥόρκηΣύμφωνα με την παράδοση, η πόλη των Μυκηνών, η πιο αντιπροσωπευτική πόλη αυτού του πολιτισμού, ιδρύθηκε από τον Περσέα (1400 - 1350 π.Χ.), τον γιο του Δία και της Δανάης, κόρη του βασιλιά του Άργους, Ακρίσιου. Οι Μυκήνες κτίσθηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες, οι οποίοι είχαν κτίσει επίσης και τα γιγάντια τείχη της κοντινής πόλεως Τύρινθος, την οποία κυβερνούσε ο αδελφός του Ακρίσιου, Προίτος.
Τον Περσέα διαδέχθηκε ο γιος του, Σθένελος, πατέρας του Ευρυσθέα, ο οποίος κατέλαβε το Άργος και σύμφωνα με τον μύθο, ανέθεσε στον Ηρακλή να εκτελέσει τους δώδεκα άθλους.
Μετά τον θάνατο του Ευρυσθέα, την πόλη κυβέρνησε ο Ατρέας της Ηλείας (1250 π.Χ.), αδελφός της γυναίκας του Ευρυσθέα και γιος του Πέλοπος και της Ιπποδάμειας.

Ο   Αχιλλεύς και Πάτροκλος αποχαιρετούν την Θέτιδα, πριν να αναχωρήσουν για   τον πόλεμο, ενώ ο Οδυσσέας, Μενέλαος και Μενεσθέας τους περιμένουν,   κάνθαρος 550 π.Χ. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μύθοι γύρω από την τραγική τύχη της οικογένειας των Ατρειδών. Η διαμάχη μεταξύ του Ατρέα και του αδελφού του Θυέστη, για τον θρόνο των Μυκηνών και η παράνομη αγάπη του Θυέστη με την γυναίκα του αδελφού του, Αιρόπη, κατέληξε στον τραγικό δείπνο, στον οποίο ο Θυέστης έφαγε τους γιους του, που του πρόσφερε ο αδελφός του. Από αυτή την απαίσια πράξη του Ατρέα, η οικογένεια του ήταν καταραμένη. Η πόλη υπό την κηδεμονία του Ατρέα επέκτεινε τα σύνορα της και απέκτησε μεγάλο πλούτο.
Υπό την ηγεμονία του γιου του, Αγαμέμνονα (1200 π.Χ.), ο οποίος ηγήθηκε της φημισμένης εκστρατείας εναντίον της Τροίας, η πόλη έφθασε στο απόγειο της δυνάμεως της.

Ο  Πρίαμος  αναζητεί άσυλο στον ναό του Απόλλωνος, κατά την πτώση της  Τροίας, ενώ ο  Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, εκσφενδονίζει τον μικρό  Αστυάναξ, αττικό  κύπελλο από τον Βρυγό 480 π.Χ.


Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τον πόλεμο, εάν δεν δεχθούμε ως αξιόπιστη, την απαγωγή της Ελένης από τον Πάρι. Πολλές εξηγήσεις έχουν δοθεί, από τα δικαιώματα αλιείας μέχρι το εμπόριο υφαντουργίας. Δεν ξέρουμε επίσης την ακριβή ημερομηνία του πολέμου. Μερικοί αναφέρουν το 1270 π.Χ., αν και η Ελληνική παράδοση αναφέρει το 1184 π.Χ.

Ο Αίγισθος σκοτώνει τον Αγαμέμνονα, η Κλυταιμνήστρα αριστερά,   αττικός κρατήρας 460 π.Χ.Όταν ο Αγαμέμνων, ο "βασιλιάς ανδρών", επέστρεψε νικητής από τον Τρωικό πόλεμο, δολοφονήθηκε από τον Αίγισθο, γιο του Θυέστη και εραστή της γυναίκας του, Κλυταιμνήστρας. Μετά από αυτό, ο γιος του Αγαμέμνονα, Ορέστης, πήρε εκδίκηση και τους σκότωσε και τους δύο.

Ογδόντα χρόνια μετά την πτώση της Τροίας και κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου του Ορέστη, Τισαμένη, η πόλη των Μυκηνών κατελήφθη και κατεστράφη από τους Δωριείς. Η πόλη με τα τείχη ανέπαφα, αν και έχασε την δύναμη της, συνέχισε να υπάρχει επί πολλούς αιώνες.
Η εξωτερική πόλη δεν εγκατελείφθη, καθώς οι πολλοί ανευρεθέντες τάφοι μαρτυρούν. Ένα αξιόλογο ανάγλυφο έχει ανεβρεθεί από ναό, ο οποίος κτίσθηκε στις αρχές του έκτου αιώνος. Όταν ο Περσικός στρατός εισέβαλε στην Ελλάδα, οι Μυκήνες έστειλαν στρατό στις Θερμοπύλες και Πλαταιά.
Η πόλη καταστράφηκε άλλη μια φορά από το Άργος (468 π.Χ.), μετά από μακρά πολιορκία.
Στους Ελληνιστικούς χρόνους, οι Μυκήνες ανανεώθηκαν, τα τείχη ξαναχτίστηκαν και ένας ναός κτίσθηκε στην ακρόπολη, όπου σκοτώθηκε ο Αργείος τύραννος Αρίστιππος (235 π.Χ.).

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ


Η Πύλη    των Λεόντων

Η Πύλη των Λεόντων ήταν η κυρία είσοδος της Ακροπόλεως και το άνοιγμα της
έκλεινε με διπλή μπρούντζινη πόρτα. Το ανάγλυφο στο κέντρο απεικονίζει δύο
αντιμέτωπα λιοντάρια, τα κεφάλια των οποίων αποτελούντο από διαφορετικό
υλικό. Η κατασκευή χρονολογείται το 1250 π.Χ.


Η    βορεινή πύλη της Ακροπολέως

Η βόρεια πύλη της Ακροπόλεως.


Η αυλή και    το παλάτι

Η αυλή και το παλάτι των Μυκηνών στο βάθος.


Αναπαράσταση του παλατιού

Αναπαράσταση του παλατιού των Μυκηνών.


Πύλη του θησαυρού του Ατρέως

Η πύλη του θησαυρού του Ατρέως ή κατακόμβη του Αγαμέμνονος.
Χρονολογείται από το 1250 π.Χ.


Τάφος της Κλυταιμνήστρας

Η πύλη του τάφου της Κλυταιμνήστρας.


Κυκλώπεια    κατακόμβη

Κυκλώπεια κατακόμβη.


Ο    κυκλικός τάφος

Ο κυκλικός τάφος Α, στην κορυφή της Ακροπόλεως των Μυκηνών.

http://www.sikyon.com/mykinai/mykinai_gr.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου